To waflowe ciasto zrobisz w 15 minut. Super smakuje, wygląda niesamowicie. Tutaj przepis
Ciasto waflowe to idealny pomysł na pyszną przekąskę.
Jest szybkie do wykonania i smaczne. Z pewnością zaskoczy gości, będzie idealnym deserem po niedzielnym obiedzie, czy przekąską do pracy.
Składniki:
- 2 wafle tortowe
- 1,5 słoiczka dżemu lub konfitury
- 400 g herbatników
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
- 125 g masła
- 0,5 tabliczki czekolady (ciemnej bądź mlecznej)
- 1 łyżka dobrej jakości kakao w proszku
- 70 g mielonych orzechów (włoskich bądź laskowych)
Przepis:
Połóż wafel tortowy i posmaruj go połową dżemu. Pokrusz 150 g herbatników. Pozostałe herbatniki połóż na warstwie dżemu.
Przygotuj masę czekoladową
Wlej do garna z grubym dnem 0,5 szklanki wody i 0,5 szklanki wody. Mieszaj całość do momentu rozpuszczenia cukru. Wyłącz palnik i dodaj masło, czekoladę i kakao. Mieszaj do połączenia składników. Pozostaw masę do ostygnięcia.
Herbatniki pokryj przygotowaną i wystudzoną masą czekoladową. Posmaruj drugi wafel tortowy pozostałą ilością dżemu. Odwróć wafel dżemem do dołu i umieść na masie czekoladowej. Postaw na cieście deskę do krojenia i połóż coś ciężkiego (mleko, butelki z napojem, mąkę). Umieść ciasto w lodówce na minimum 3 godziny do połączenia się wszystkich składników.
Przed przygotowaniem można przygotować dekorację. Świetnie sprawdza się:
Polewa z białej czekolady i śmietanki – w rondelku umieść 100 ml słodkiej śmietanki, zagotuj. Wrzuć pokruszoną jedną tabliczkę białej czekolady. Odczekaj 2 minuty do rozpuszczenia się czekolady. Udekoruj ciasto. Bita śmietana. Wzorki z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku
Comments are closed.