To waflowe ciasto zrobisz w 15 minut. Super smakuje, wygląda niesamowicie. Tutaj przepis

Ciasto waflowe to idealny pomysł na pyszną przekąskę.

Jest szybkie do wykonania i smaczne. Z pewnością zaskoczy gości, będzie idealnym deserem po niedzielnym obiedzie, czy przekąską do pracy.

Składniki:

  • 2 wafle tortowe
  • 1,5 słoiczka dżemu lub konfitury
  • 400 g herbatników
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 0,5 tabliczki czekolady (ciemnej bądź mlecznej)
  • 1 łyżka dobrej jakości kakao w proszku
  • 70 g mielonych orzechów (włoskich bądź laskowych)

Przepis:

Połóż wafel tortowy i posmaruj go połową dżemu. Pokrusz 150 g herbatników. Pozostałe herbatniki połóż na warstwie dżemu.

Przygotuj masę czekoladową

Wlej do garna z grubym dnem 0,5 szklanki wody i 0,5 szklanki wody. Mieszaj całość do momentu rozpuszczenia cukru. Wyłącz palnik i dodaj masło, czekoladę i kakao. Mieszaj do połączenia składników. Pozostaw masę do ostygnięcia.

Herbatniki pokryj przygotowaną i wystudzoną masą czekoladową. Posmaruj drugi wafel tortowy pozostałą ilością dżemu. Odwróć wafel dżemem do dołu i umieść na masie czekoladowej. Postaw na cieście deskę do krojenia i połóż coś ciężkiego (mleko, butelki z napojem, mąkę). Umieść ciasto w lodówce na minimum 3 godziny do połączenia się wszystkich składników.

Przed przygotowaniem można przygotować dekorację. Świetnie sprawdza się:

Polewa z białej czekolady i śmietanki – w rondelku umieść 100 ml słodkiej śmietanki, zagotuj. Wrzuć pokruszoną jedną tabliczkę białej czekolady. Odczekaj 2 minuty do rozpuszczenia się czekolady. Udekoruj ciasto. Bita śmietana. Wzorki z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!