Rogaliki w 20 minut bez jaj i mleka. Kucharz stołówki szkolnej zdradził przepis
Prezentujemy przepis na rogaliki na wodzie, które są naprawdę proste w przygotowaniu. Cechują się bardzo chrupiącym ciastem, które jest jednocześnie miękkie.
Można je zrobić z dowolnym nadzieniem. Przepis jest także bardzo szybki w przygotowaniu, Warto go zapisać i robić regularnie.
Składniki
- Szklanka wody
- 30 gramów drożdży
- sól
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- dżem jako nadzienie
Przygotowanie
Drożdże należy rozpuścić w cieplej wodzie, do której trzeba dodać cukier i sól. Mąkę należy przesiać i włożyć do osobnej miski. Wówczas do mąki należy dodawać drożdże oraz olej roślinny. Z tej mieszanki tworzymy ciasto, które powinno zostać odstawione na 30 minut. Po odstaniu ciasto trzeba podzielić na 3 równe części.
Następnie każdą z tych części trzeba dokładnie rozwałkować i pociąć na 8 równych trójkątów. W każdym z trójkątów należy umieścić nadzienie np. dżem z wiśni i zwinąć krawędzie tak, aby nadzienie nie wypłynęło ze środka podczas pieczenia.
Gotowe rogaliki trzeba ułożyć na blasze tak, aby nie stykały się one ze sobą. Trzeba pamiętać, że blacha musi być wysmarowana oleje, aby rogaliki się nie przykleiły.
Pieczenie powinno nastąpić w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Rogaliki po upieczeniu powinny posiadać brązowy kolor.
Comments are closed.