Ciasto „Dwa paski” z twarogiem – Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.

Cudowny przepis, odkryłam go przez przypadek w zeszłym roku, idealny wtedy, gdy nie masz zbyt wiele czasu lub zwyczajnie nie chce Ci się spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Przygotowanie go zajmuje zaledwie 20 minut, ciasto wygląda oryginalnie, jest pyszne, a do tego banalnie proste. Kruche ciasteczka możesz wybrać wedle uznania, mogą to być też pierniczki, krakersy, a nawet biszkopty.

Eksperymentuj, czegokolwiek nie wybrałabyś na spód ciasta – połączenie ich z kwaśną śmietaną, twarogiem, śmietanką lub jogurtem naturalnym z pewnością będzie udane.

Składniki:

  • 300g kruchych ciasteczek,
  • 250g twarogu,
  • 250g śmietany,
  • 100g cukru,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 75ml wody,
  • czekolada do dekoracji,

Przygotowanie:

Żelatynę zalej wodą i odstaw do spęcznienia na pięć minut. Następnie doprowadź wrzenia i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce, przy pomocy miksera lub blendera z końcówką do ubijania utrzyj śmietanę z cukrem i twarogiem. Do kremu dodaj rozpuszczoną wcześniej żelatynę, wymiesza dokładnie.

Czas przejść do konstruowania:

Spód foremki wyłóż ciasteczkami, nałóż na nie pierwszą, cienką warstwę kremu. Następnie znowu ciasteczka i krem, powtórz całą operację trzykrotnie.

Resztę kremu wyłóż na wierzch ciasta. Całość przykryj folią i pozostaw w lodówce do zastygnięcia. Gdy masa już stężeje, ozdób ciasto startą lub rozpuszczoną czekoladą, możesz wybrać też posiekane orzechy lub wiórki kokosowe. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!