Warzywne kotleciki lepsze od mielonych. 15 min i podane na stole. Uwielbiam je – koniecznie zapisz przepis

Kotlety nie zawsze muszą być z mięsem! Dziś proponuję warzywną alternatywę, równie smaczną i sycącą, jak tradycyjne mielone.

Ta zdrowa potrawa może być zarówno jako danie główne lub dodatek do chleba czy przekąska na kolację.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 0,5 kg gotowanych warzyw (ja polecam mieszankę wiosenną lub królewską)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • mąka

Przygotowanie:

Warzywa lekko podgotuj do miękkości, następnie zmiksuj w mikserze lub blenderem. Wbij do nich 2 jajka, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj, a następnie zagęść mąką (ok. 3 łyżki).

Na patelni rozgrzej lekko oliwę z oliwek i kładź uformowane z masy kotleciki. Smaż do uzyskania złotego koloru i chrupkiej konsystencji.

Kotlety podawaj z dowolnymi dodatkami, kaszą, ziemniakami bądź tylko ze śmietaną. W tej wersji smakują rewelacyjnie i na zimno i na gorąco. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!