Chrupiący, pyszny i najszybszy chleb bez piekarnika – To naprawdę możliwe. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować domowy chleb.
Kiedyś miałam bardzo dużo problem z pieczeniem własnego chleba. Zajmowało to bardzo dużo czasu i energii. Odkąd mam ten przepis, robię chleb kilka razy w tygodniu!
Do przygotowania chleba potrzebujemy:
- 15g świeżych drożdży (jeżeli mamy suszone – 5g)
- 500g mąki pszennej
- 10g soli
- 300ml
- olej
Produkcję chleba należy zacząć od zrobienia zaczynu drożdżowego – nie trzeba przy drożdżach suchych.
Gdy zaczyn będzie zrobiony, łączymy wszystkie składniki, poza olejem, w dużej misce.
Składniki zagniatamy i wyrabiamy na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części i odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto będzie gotowe, rozgrzewamy olej na patelni.
Na patelnię wykładamy jedną część ciasta i pieczemy pod przykryciem około 12-15 minut z każdej strony (drugą stronę należy posmarować olejem przed przewróceniem).
Aby nic nie spalić, najlepiej ustawić ogień na średnią moc.
Po tym czasie powinniśmy mieć gotowy gorący i rumiany chleb.
Comments are closed.