Z tego przepisu powstaje pyszny sos bezmięsny, który można wykorzystać niemal każdego dania. Sos ten zawiera koncentrat pomidorowy i zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem.

Pasta pomidorowa i sos bezmięsny to świetny dodatek do wielu potraw. Przepis.

Moją sąsiadką jest kobieta, z którą pracuję. Mieszka z rodzicami, z którymi często przygotowuje pyszne posiłki. Obie śmiejemy się z tego, że jej ojciec jest dobrze zbudowany, ma zarumienione policzki, długie włosy i kucyk. Jej przepis na sos bezmięsny jest niesamowity.

Wspomnienia z lat szkolnych to przede wszystkim wspaniałe jedzenie na stołówce. Sos do drugiego dania był zawsze dokładnie taki sam. Był pyszny i nigdy nam się nie znudził. Chociaż sos nie zawierał mięsa, był o wiele lepszy od zwykłego rosołu. Przepis ten dostałam od mojej mamy, a teraz dzielę się nim z Wami.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml wody
  • Sól, świeżo zmielony czarny pieprz i cukier do smaku
  • 1-1,5 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Rozgrzej masło na małym ogniu. Wsyp mąkę i smaż na małym ogniu, aż nabierze złotobrązowego koloru. Dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Wymieszać.

Sól i pieprz to dobre opcje. Inne przyprawy można dodać według własnego gustu. Aby sos był jeszcze smaczniejszy, można dodać suszony koperek, suszoną paprykę i paprykę wędzoną. Szczypta cukru to dobry sposób, aby sos nie był zbyt słodki. Aby pozbyć się grudek, należy wszystko połączyć.

Do sosu dodać śmietanę i dobrze wymieszać. W ten sposób powstaje sos, który jest całkowicie wegetariański. Sos ten świetnie nadaje się do owsianki, tłuczonych ziemniaków i knedli. Sos ten doskonale nadaje się do klopsików.

Za każdym razem, gdy go jem, przywołuje miłe wspomnienia z czasów szkolnej stołówki. Daj mi znać w komentarzu, co sądzisz o tym przepisie!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!