Z tego przepisu powstaje pyszny sos bezmięsny, który można wykorzystać niemal każdego dania. Sos ten zawiera koncentrat pomidorowy i zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem.
Pasta pomidorowa i sos bezmięsny to świetny dodatek do wielu potraw. Przepis.
Moją sąsiadką jest kobieta, z którą pracuję. Mieszka z rodzicami, z którymi często przygotowuje pyszne posiłki. Obie śmiejemy się z tego, że jej ojciec jest dobrze zbudowany, ma zarumienione policzki, długie włosy i kucyk. Jej przepis na sos bezmięsny jest niesamowity.
Wspomnienia z lat szkolnych to przede wszystkim wspaniałe jedzenie na stołówce. Sos do drugiego dania był zawsze dokładnie taki sam. Był pyszny i nigdy nam się nie znudził. Chociaż sos nie zawierał mięsa, był o wiele lepszy od zwykłego rosołu. Przepis ten dostałam od mojej mamy, a teraz dzielę się nim z Wami.
Składniki:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml wody
- Sól, świeżo zmielony czarny pieprz i cukier do smaku
- 1-1,5 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Rozgrzej masło na małym ogniu. Wsyp mąkę i smaż na małym ogniu, aż nabierze złotobrązowego koloru. Dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Wymieszać.
Sól i pieprz to dobre opcje. Inne przyprawy można dodać według własnego gustu. Aby sos był jeszcze smaczniejszy, można dodać suszony koperek, suszoną paprykę i paprykę wędzoną. Szczypta cukru to dobry sposób, aby sos nie był zbyt słodki. Aby pozbyć się grudek, należy wszystko połączyć.
Do sosu dodać śmietanę i dobrze wymieszać. W ten sposób powstaje sos, który jest całkowicie wegetariański. Sos ten świetnie nadaje się do owsianki, tłuczonych ziemniaków i knedli. Sos ten doskonale nadaje się do klopsików.
Comments are closed.