Ten słodki, orzechowy deser zachwyci całą twoją rodzinę i przyjaciół. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu.
Z tego przepisu powstaje pyszne i proste ciasto kawowe.
Można je przygotować z orzechów, orkiszu i amarantusa. Przepis zaadaptowany z książki „Kulinarna Maniusia”. Ciasto powinno być schłodzone. Najlepiej przechowywać je przez noc w lodówce.
Składniki na ciasto kawowe
- 160 g herbatników
- 90 g ekspandowanego orkiszu
- 500 g serka mascarpone
- 70g posiekanych orzechów nerkowca
- 40 gramów amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżka masła
- 5 łyżeczek kawy zbożowej
- 3 łyżki ksylitolu – cukier brzozowy
- 750ml śmietanki 30%
- garść płatków migdałowych
Przepis na ciasto kawowe
Przygotować tortownicę (średnica ok. 26 cm). Masłem wysmarować tortownicę (ok. 26 cm). Na dnie ułożyć herbatniki. Wymieszać razem śmietanę, serek mascarpone i cukier puder. Kontynuować mieszanie, aż masa stanie się gęsta.
Wymieszaj razem orzechy, amarantus i orkisz. Rozłóż masę na herbatnikach. Przykryć ją kolejną warstwą. Równomiernie rozprowadzić mieszankę i posypać płatkami migdałów.
Comments are closed.