Rolada mięsna bez pieczenia na przyjęcie lub święta. To danie pokocha każdy bez wyjątku.
Propozycja świetna zarówno na co dzień jak i od święta – rolada mięsna! Zaspokaja głód nawet najbardziej wymagających smakoszy i nie wymaga pieczenia. Danie to posiada same zalety a więc do dzieła!
Potrzebujesz:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka (ugotowanego)
- 6 pieczarek
- 100 g sera śmietankowego (miękkiego)
- 4 łyżki zielonego groszku (ugotowanego)
- cebulę
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki ryżu
- 2 łyżki orzechów włoskich
- oliwę z oliwek ( 2 łyżki)
- pęczek koperku
- sól
- ewentualnie inne przyprawy do smaku
Jak przygotować?
Mięso, wcześniej ugotowane, posiekaj i przypraw. Dodaj do niego groszek i serek śmietankowy. Jeśli chcesz , groszek możesz również posiekać, nie jest to jednak konieczne. Całość wymieszaj.
Ugotuj i ostudź ryż. Czekając, aż ryż wystygnie, posiekaj cebulę i czosnek. Następnie podsmaż je na oliwie z oliwek.
Pieczarki posiekaj i dodaj do cebuli i czosnku. Smaż do czasu odparowania wody z grzybów. Całość przypraw i dodaj do niej ryż. Po ostudzeniu zmiel wszystko blenderem.
Na arkuszu folii ułóż warstwę fileta z kurczaka z groszkiem. Staraj się to robić równomiernie. Zostaw około 2 cm wolnej krawędzi. Następnie wyłóż grzybowe nadzienie, posyp orzechami. Jeśli lubisz możesz teraz dodać ulubione zioła do smaku.
Zwiń całość w roladę i schowaj do lodówki aby się schłodziło. Powinno to zająć około godziny. Aby efekt był lepszy możesz przyozdobić swoje danie ziarnami granatu lub żurawiną. W tym celu sprawdzą się też posiekane zioła.
Opcjonalnie, jeśli nie lubisz nudy w kuchni, możesz podmieniać składniki, na przykład zamiast zielonego groszku użyj szpinaku. Tym sposobem uzyskasz nowy smak bez większego wysiłku. Ta apetyczna potrawa nie wymaga poddawania obróbce termicznej, wystarczy, że schłodzi się w lodówce a i tak zachwyca smakiem! Pomimo swej prostoty jest niezwykle soczysta, sycąca a przy tym pozostaje delikatne.
Comments are closed.