To ciasto śliwkowe znika ze stołu w kilka chwil – Muszę robić dwie blachy. Smak nie do opisania.
Może o tym nie wiesz, ale Niemcy uwielbiają ciasto ze śliwkami i mają ich naprawdę wiele rodzajów. Zawsze gdy zbliża się lato, a wraz z nim sezon na te pyszne owoce, Niemcy chętnie pieką ciasta ze śliwkami, a każda pani domu ma swój specjalny przepis.
W południowo-zachodnich regionach szczególnie popularny jest placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką. Sekretem tego ciasta jest nietypowa, bardzo krucha konsystencja, połączona z gęstą, przypominająca marmoladę konsystencją owoców. Dzięki temu placek jest bardzo aromatyczny i przepełniony smakiem.
Składniki:
- 400 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 120 gramów masła
- 140 gramów mleka
- 100 gramów cukru
- Kilogram śliwek
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodaj drożdże, dwie łyżki cukru i dokładnie wymieszaj. Przesiej mąkę przez sitko do dużej miski, dodaj 50 gramów ciepłego masła i dopraw solą. Wlej mieszankę mleka i drożdży, zagnieć miękkie ciasto i odstaw na godzinę pod przykryciem w ciepłe i suche miejsce. Przygotuj dużą blachę i nasmaruj ją masłem. Następnie rozłóż na niej ciasto i uformuj niskie brzegi.
Umyj śliwki i przekrój je na pół, usuń z nich pestki. Ułóż je równo na cieście i całość odstaw do ciepłego miejsca na około 20 minut. Resztę masła utrzyj z cukrem i mąką i posyp tym ciasto z wierzchu.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciasto przez 35 minut. Co jakiś czas nakłuwaj je patyczkiem, aby sprawdzić czy jest już odpowiednio upieczone.
Comments are closed.