Ta słodko-kwaśna i delikatnie ostra cukinia z pomidorami jest uwielbiana przez domowników. Super smak
Idealnie połączone składniki nadają wspaniały aromat i smak. Tak właśnie też jest w tym przypadku.
Ta słodko-kwaśna i delikatnie ostra cukinia z pomidorami i przyprawiona zielem angielskim sprawi, że chętnie sięgniesz po ten przepis kolejny raz!
Jakie składniki będą Ci potrzebne?
- 3 kg cukinii
- 2 kg papryki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki soli
- 2 kg pomidorów
- 100 ml octu
- 5 ząbków czosnku
- 0,5 kg cebuli
- 1 pęczek pietruszki
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
Twoim pierwszym krokiem w kuchni będzie obranie jednej papryki i pokrojenie ją na plasterki. Pomidory pokrój w kostkę. Następnie obierz cebulę i pokrój ją na ćwiartki. Pokrojone warzywa, natkę pietruszki i czosnek zmiel przez maszynkę do mięsa. Przygotuj patelnię, na którą następnie wyłożysz masę.
Pozostałą paprykę umyj i pokrój w drobną kosteczkę, dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy z warzyw.
Do całości dodaj sól, cukier oraz olej słonecznikowy. Patelnię postaw na ogniu i gotuj wszystko przez 30 minut.
Pod koniec gotowania na patelnię wlej ocet i wszystko dokładnie wymieszaj. Kiedy minie czas gotowania rozłóż gotową przekąskę do szklanych słoików. Słoiki należy zamknąć przykrywkami, obrócić do góry dnem. Następnie przykryj je kocem i pozostaw do ostygnięcia.
Comments are closed.