Ta słodko-kwaśna i delikatnie ostra cukinia z pomidorami jest uwielbiana przez domowników. Super smak

Idealnie połączone składniki nadają wspaniały aromat i smak. Tak właśnie też jest w tym przypadku.

Ta słodko-kwaśna i delikatnie ostra cukinia z pomidorami i przyprawiona zielem angielskim sprawi, że chętnie sięgniesz po ten przepis kolejny raz!

Jakie składniki będą Ci potrzebne?

  • 3 kg cukinii
  • 2 kg papryki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki soli
  • 2 kg pomidorów
  • 100 ml octu
  • 5 ząbków czosnku
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego

Twoim pierwszym krokiem w kuchni będzie obranie jednej papryki i pokrojenie ją na plasterki. Pomidory pokrój w kostkę. Następnie obierz cebulę i pokrój ją na ćwiartki. Pokrojone warzywa, natkę pietruszki i czosnek zmiel przez maszynkę do mięsa. Przygotuj patelnię, na którą następnie wyłożysz masę.

Pozostałą paprykę umyj i pokrój w drobną kosteczkę, dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy z warzyw.

Do całości dodaj sól, cukier oraz olej słonecznikowy. Patelnię postaw na ogniu i gotuj wszystko przez 30 minut.

Pod koniec gotowania na patelnię wlej ocet i wszystko dokładnie wymieszaj. Kiedy minie czas gotowania rozłóż gotową przekąskę do szklanych słoików. Słoiki należy zamknąć przykrywkami, obrócić do góry dnem. Następnie przykryj je kocem i pozostaw do ostygnięcia.

Taka warzywna przekąska idealnie będzie pasować do makaronu, czy kaszy, nada im cudowny smak! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!