Poznaj ten niezwykły przepis na ciasteczka Róża – zrobiłam w 20 minut, a jemy całą rodziną przez cały tydzień.

Kto z nas uwielbia słodkie przekąski, które wyglądają nie tylko apetycznie, ale i estetycznie?

Myślę, że zdecydowana większość. Do przygotowania przepięknych ciastek w kształcie róży nie potrzebujemy nic innego jak dwóch rąk i paru składników.

Przepis jest prosty natomiast efekt murowany!

Roztopioną na patelni margarynę (100 g) łączymy z twarożkiem (250 g) oraz cukrem (1/2 szklanki). Dodatkowo dajemy jeszcze sól (1/2 łyżeczki) oraz żółtka jaj (2 sztuki).

Jeżeli ktoś jest zwolennikiem waniliowego posmaku w deserach, można dodać 1g aromatu wanilii. Wszystko łączymy, nie pozostawiając grudek.

Następnie dodajemy sodę (1/4 łyżeczki) oraz mąkę (450 g) i równomiernie ugniatamy nasze ciasto. Tak przygotowaną masę powinniśmy rozwałkować na około 2-3 milimetry. Ważne jest to aby ciasto nie było zbyt cienkie.

Za pomocą szklanki, kieliszka bądź innego okrągłego naczynia z wąskimi brzegami wycinamy kółeczka. Nakładamy je na siebie aby móc uformować z tego różyczkę.

Wystarczą już 3 kółka żeby kształt został zachowany. Zwijamy kawałki w rolkę, a następnie dzielimy ją w połowie na dwie części.

Formujemy ciasteczka z całego ciasta, a następnie kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nastawiamy piekarnik na 160 stopni, a nasze róże pięknie zarumienią się i będą gotowe po upływie 20-30 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!