Specjalne ciasto z plastrami cukinii – idealne dla zabieganych.
Ten przepis jest idealny dla osób, które są zajęte lub nie chcą poświęcać zbyt wiele czasu na gotowanie. Można je podawać z ulubionymi dodatkami lub same.
Można je zabrać do pracy lub zapakować dzieciom jako zdrowe drugie śniadanie. To świetny sposób, aby zachęcić dzieci do jedzenia warzyw.
Składniki:
- 500 g cukinii
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 100g bułki tartej
- Sól: 0,5 łyżeczki
- 3 łyżki mąki pszennej
- Do smaku, zmielony czarny pieprz
- 20g masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
Cukinie obrać i pokroić na 1 cm plastry. Doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.
Wymieszaj jajka z mlekiem, aby uzyskać masę jajeczną.
Zanurz cukinie w mieszance, a następnie obtocz je w bułce tartej. Przygotowane warzywa należy przechowywać w lodówce przez co najmniej 10 minut, aby bułka tarta nie rozpadła się podczas smażenia. Cukinie smażyć na maśle lub oleju na złoty kolor.
Comments are closed.