Warto marynować ogórki, gdy jest na nie sezon. Przepis.
Ogórki w małych ilościach są świetną przekąską na każdą okazję.
Oto szybki i łatwy przepis, który możesz wykonać w kilka minut. Ogórki szybko chłoną smaki i sól, więc możesz przygotować marynatę poprzedniego dnia, aby następnego dnia mieć gotową przekąskę.
Oto rzeczy, których będziesz potrzebować
- 1,75 kg ogórków
- 3 łyżki soli
- 50 g koperku
- 5-7 ząbków czosnku
Jak przygotować:
Po umyciu ogórków zalej je wodą i odstaw na co najmniej godzinę. Ogórki będą się lepiej marynowały, jeśli wyjmiesz je z wody.
Obrać czosnek lub przepołowić, jeśli masz duże ząbki, a następnie umieścić czosnek na dnie słoika razem z koperkiem. Koperek będzie jeszcze potrzebny, więc nie wkładaj go zbyt dużo na dno słoika.
Umieść ogórki w słoiku, a następnie dodaj resztę koperku. Na koniec posypać solą.
Włóż ogórki do wrzącej wody. Zamknąć słoik i delikatnie przechylić pokrywkę, aby rozprowadzić sól.
Comments are closed.