Na prośbę rodziny gotowałam ją trzy dni z rzędu. Ta zapiekanka z cukinii wygrywa w moim domu
Okres wakacyjny to idealny czas aby wypróbować nowe dania z wykorzystaniem cukinii. Jest to tanie, łatwo dostępne oraz co najważniejsze pyszne warzywo.
Składniki:
- 400 g cukinii
- 100 g żółtego sera
- 2 jajka
- 100 g kwaśnej śmietany
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz i zioła do smaku
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tarce (na grubych oczkach) i wyciśnij z niej sok. Ser żółty drobno pokrój (lub również zetrzyj) Jeśli korzystasz ze świeżych ziół drobno je posiekaj. Sodę oczyszczona wymieszaj ze śmietaną i odstaw na 5 min. Po tym czasie, do śmietany dodaj mąkę, jajka, sól i pieprz, całość wymieszaj
Comments are closed.