Ciasto egipskie to przepyszne ciasto rozpływające się w ustach i do tego szybkie w przygotowaniu.
Ciasto egipskie. To na pewno zaskoczy Twoich gości.
Ciasto egipskie to pyszny deser, idealnie nadaje się do podania zarówno jako tort jak i ciasto do kawy. Wspaniale sprawdzi się też na stole, w trakcie świąt. Niebanalne, lekkie, wprost rozpływa się w ustach. Ten deser to przeplatające się warstwy kremu budyniowego, kremu śmietanowego i orzechowego biszkoptu.
Składniki
Ciasto
- 9 białek
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 7,5 łyżki cukru
- 150 g orzechów włoskich
Krem budyniowy
- 9 żółtek
- 5,5 łyżki mąki pszennej
- 10 łyżek cukru
- 20 g cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 350 ml mleka
- 170 g masła
Krem śmietanowy
- 350 ml śmietanki
- 150 g orzechów włoskich
- 300 g cukru
Przygotowanie
Możesz przygotować masę na każdy z 3 blatów osobno dzieląc składniki na 3 lub przygotować całą masę na raz i podzielić ją na 3 części do pieczenia. Blaty muszą być pieczone od razu po przygotowaniu.
Białka ubij ze szczyptą soli, w suchej misie, na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier i ubijaj do momentu, aż w pianie nie będą wyczuwalne kryształki cukru. Dodaj mąkę i zmielone orzechy – delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, użyj do tego rózgi kuchennej.
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Okrągłą lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem, może to być masło lub olej roślinny. Przełóż ciasto do blachy, delikatnie tak by piana nie opadła. Ciasto piecz przez około 20 minut.
W zimnym garnku wymieszaj żółtka, cukier, cukier wanilinowy/ cukier z prawdziwą wanilią, mąkę i mleko – masa powinna być jednolita. Umieść garnek z masą do kremu na źródle ciepła.
Gotuj masę, cały czas mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia, zdejmij garnek z ognia i mieszaj jeszcze przez 2 minuty. Pozostaw masę do ostudzenia.
Masło utrzyj i dodaj do niego ostudzony krem, ucieraj dalej do połączenia składników. W garnku skarmelizuj cukier. Od razu po uzyskaniu karmelowego koloru zdejmij garnek ze źródła ciepła i wylej masę na kartkę pergaminu. Przykryj masę kolejną warstwą papieru. Po wystygnięciu połam karmel przy użyciu wałka.
W suchym naczyniu ubij schłodzoną śmietanę na sztywną pianę, dodaj połamany karmel i posiekane orzechy – wymieszaj.
Składanie ciasta – Układaj kolejno
- blat ciasta
- krem budyniowy
- krem śmietanowy
Comments are closed.