Przygotuj patyczki na szaszłyki – Wciąż gotuję makaron, ale nigdy o tym nie pomyślałam – Wszyscy w domu je uwielbiają.

Makarony można przyrządzić na wiele różnych sposobów, zapiekane, z sosami, podsmażane itp. Ile głów tyle pomysłów. W tym przepisie rolę główną będzie miał właśnie makaron, ale w formie szaszłyków.

Aby przygotować makaronowe szaszłyki będzie nam potrzebne:

  • 250 g makaronu penne,
  • woda (około 800 mL), łyżeczka soli i łyżeczka oliwy z oliwek – to wszystko będzie nam potrzebne do ugotowania makaronu,
  • 200 g startego sera (gatunek wedle własnego uznania, jednak bardzo dobrze sprawdzi się gouda albo cheddar),
  • 200 g kiełbasy (można ją zastąpić salami albo marynowanym tofu pokrojonym w plasterki),
  • zielone i czarne oliwki (ilość może się zmieniać w zależności od potrzeb, w naszym wypadku jest to 10 zielonych i 8 czarnych),
  • 15 g kukurydzy,
  • 2 łyżki ketchupu (ketchup można zastąpić koncentratem pomidorowym),
  • 9 sztuk patyczków do szaszłyków.

Przejdźmy do przygotowania:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!