Domowe gofry wg przepisu mojej babci – jeszcze tak dobrych z pewnością nie jadłaś.

Gofry to smak lata i wakacji. Od Bałtyku aż do Tatr turyści zajadają się goframi, przyrządzanymi na różne sposoby.

A co jeśli moglibyśmy delektować się smakiem lata w domowym zaciszu? To możliwe! Koniecznie wypróbuj klasyczny przepis na pyszne, domowe gofry. Do ich wykonania potrzebujemy 250 g mąki, 100 g stopionego masła, 100 g cukru, ok. 125 ml ciepłego mleka, 2 jajka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy do nich resztę składników. Mąka i proszek do pieczenia powinny zostać dodane jako ostatnie. Wszystko dokładnie mieszkamy. Gofry wypiekamy w piekarniku. Przyda nam się gofrownica lub silikonowa foremka. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Do gofrów możemy wykorzystać dowolne dodatki – czekoladę, cukier puder, owoce lub dżem. W zależności od indywidualnych upodobań, możemy dodać nieco więcej lub mniej cukru. To świetny pomysł na podwieczorek lub poobiedni deser.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!