Przepyszne rolki z nadzieniem. Nie mogę przestać ich jeść. Smak mile zaskoczył mnie i gości
Jesteś miłośnikiem jabłek w deserach, ale znudziła Ci się forma tradycyjnej szarlotki lub jabłecznika? Spójrz niżej, wypróbuj przepis na mini rolki z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym i ciesz się niesamowitym smakiem!
Składniki:
- 4 jabłka (nie powinny być zbyt słodkie, a nawet lepsze będą delikatne kwaśne)
- 125 g masła
- 1 jajko
- 125 ml oleju roślinnego
- 125 ml kefiru
- 630 g mąki
- 200 g cukru
- 75 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- 15 g skrobi kukurydzianej
- 5 g cynamonu
- 5 g kurkumy
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Przygotowanie roladek zacznij od nadzienia, ponieważ będzie ono musiało ostygnąć zanim położysz je na ciasto. W tym celu zetrzyj na tarce jabłka, a następnie smaż je na patelni wraz z cukrem aż nadmiar płynu odparuje. Pamiętaj, żeby gotować jabłkową masę na wolnym ogniu.
Po ok. 25 minutach (wtedy masa powinna być już dosyć gęsta) zdejmij patelnię z kuchenki, dodaj cynamon, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Następnie zajmij się ciastem. Przygotuj dużą miskę i dodaj do niej masło, jajka, olej, kefir, cukier, cukier puder, cukier waniliowy, skrobię kukurydzianą oraz kurkumę. Dobrze wymieszaj składniki, a potem stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto.
Teraz zrób z ciasta dosyć małe kulki (ok. 30 g) – jego ilość powinna wystarczyć na zrobienie ich ok. 40. Rozwałkuj kulkę i na mniej więcej całej powierzchni powstałego placuszka połóż niezbyt grubą warstwę musu jabłkowego. Teraz wystarczy zwinąć mini placka w rulon.
Comments are closed.