Przepyszne rolki z nadzieniem. Nie mogę przestać ich jeść. Smak mile zaskoczył mnie i gości

Jesteś miłośnikiem jabłek w deserach, ale znudziła Ci się forma tradycyjnej szarlotki lub jabłecznika? Spójrz niżej, wypróbuj przepis na mini rolki z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym i ciesz się niesamowitym smakiem!

Składniki:

  • 4 jabłka (nie powinny być zbyt słodkie, a nawet lepsze będą delikatne kwaśne)
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 ml kefiru
  • 630 g mąki
  • 200 g cukru
  • 75 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 5 g cynamonu
  • 5 g kurkumy
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Przygotowanie roladek zacznij od nadzienia, ponieważ będzie ono musiało ostygnąć zanim położysz je na ciasto. W tym celu zetrzyj na tarce jabłka, a następnie smaż je na patelni wraz z cukrem aż nadmiar płynu odparuje. Pamiętaj, żeby gotować jabłkową masę na wolnym ogniu.

Po ok. 25 minutach (wtedy masa powinna być już dosyć gęsta) zdejmij patelnię z kuchenki, dodaj cynamon, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

Następnie zajmij się ciastem. Przygotuj dużą miskę i dodaj do niej masło, jajka, olej, kefir, cukier, cukier puder, cukier waniliowy, skrobię kukurydzianą oraz kurkumę. Dobrze wymieszaj składniki, a potem stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto.

Teraz zrób z ciasta dosyć małe kulki (ok. 30 g) – jego ilość powinna wystarczyć na zrobienie ich ok. 40. Rozwałkuj kulkę i na mniej więcej całej powierzchni powstałego placuszka połóż niezbyt grubą warstwę musu jabłkowego. Teraz wystarczy zwinąć mini placka w rulon.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie ułóż na niej mini roladki i piecz przez ok 30 minut. Delektuj się smakiem i zapachem!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!