Idealnie chrupiące, a jednocześnie puszyste i delikatne bułeczki lepsze niż sklepowe. Ten przepis jest najlepszy.
Idealnie chrupiące, a jednocześnie puszyste i delikatne – takie są domowe babcine bułeczki, przygotowane według tego przepisu.
Można je przygotować w pół godziny, a efektem i wyjątkowym smakiem cieszyć nawet drugiego dnia. Do ich przygotowania nie trzeba wiele składników, a w czasie pieczenia cały dom wypełni zapach przywodzący na myśl dzieciństwo i czas spędzony w kuchni babci.
Potrzebne składniki
- Ciepłe, ale nie gorące mleko – 200 ml
- Ciepła woda – 200 ml
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka drożdży w proszku
- 1 łyżeczka soli
- Ok 30 g masła
- Ok 600 g mąki
Ponadto należy przygotować – masło ok 25 g oraz 1 łyżka mąki do posypania bułek.
W naczyniu mieszamy ciepłą wodę z mlekiem, solą, cukrem oraz drożdżami, a następnie cały czas mieszając, stopniowo dodajemy mąkę.
Po uzyskaniu jednolitej masy przekładamy ją do miski wyłożonej folia aluminiową. Całość szczelnie przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy dwie części i każdą kroimy na ok. 2 cm paski, z których formujemy bułki.
Układamy je blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia i przykrywany folią. Tak przygotowane bułki zostawiamy na około 20 min, czekając, aż dalej wyrosną.
Po upływie tego czasu każdą z bułek posypujemy mąką i nakładamy na nią kawałek masła.
Comments are closed.