Grzyby z cukinią – Zrób tę pyszną przekąskę z cukinią, a będziesz za nią wdzięczny zimą.

Sierpień to czas, kiedy cukinia rządzi na stołach i grządkach. To także czas na robienie zimowych przetworów.

Ten przepis na cukinię, która smakuje podobnie do marynowanych grzybów jest zarówno szybki i prosty, ale też bardzo oryginalny. Jak zachować letni smak w słoikach, by móc się nim cieszyć także zimą? Można wykorzystać przetwory z cukinii.

Przypominające cukinię grzyby to słona, lekko pikantna przekąska, która jest aromatyczna i chrupiąca. Ten przepis wystarcza na zrobienie dwóch litrów pyszności.

Składniki:

  • 1 i ćwierć kilograma cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • 120 ml octu
  • 20 gr. 20 gr. liście pietruszki
  • Jedna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • jedna mała papryczka chili
  • 3 łyżki cukru
  • 120 ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Umytą, drobno pokrojoną cukinię umieścić w dużym naczyniu. Do cukinii dodaj olej słonecznikowy, sól, pieprz, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Papryczki chili można pokroić w krążki. Posiekać pietruszkę i dodać do cukinii. Na koniec wlać ocet. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce na 3 godziny. Cukinie przełożyć do słoików i zamknąć je pokrywkami.

Umieścić słoiki w rondlu z wrzącą wodą, przykryć ręcznikiem kuchennym i gotować przez 8 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!