Dwie główki kapusty, które pokroiłam wieczorem, były gotowe na poranną przekąskę. Przepis.
Jeśli szukasz przepisu na rewelacyjną kapustę, to trafiłaś idealnie.
Kapusta zakwaszana octem z dodatkiem marchewki to rewelacyjny dodatek do obiadu.
Składniki jakie należy przygotować:
- biała kapusta ok 3 kg,
- cukier około 9-10 łyżeczek,
- marchewka 2-3 sztuki,
- czosnek 6 ząbków (może być mniej lub więcej w zależności od upodobania)
- woda 1,5 litra
- sól 2 łyżki
- łyżeczka czarnego mielonego pieprzu,
- 200 ml octu.
Sposób przygotowania:
DO garnka wlewamy wodę, do której dodajemy sól, cukier, pieprz, oraz ocet, a następnie gotujemy przez krótką chwilę. Kapustę myjemy i dzielimy każdą główkę na mniejsze cząstki.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa umieszczamy w przygotowanej wcześniej zalewie, a kiedy ta przestygnie wkładamy całość do lodówki, bądź do chłodnego pomieszczenia, jeżeli takowym dysponujemy.
Comments are closed.