Dwie główki kapusty, które pokroiłam wieczorem, były gotowe na poranną przekąskę. Przepis.

Jeśli szukasz przepisu na rewelacyjną kapustę, to trafiłaś idealnie.

Kapusta zakwaszana octem z dodatkiem marchewki to rewelacyjny dodatek do obiadu.

Składniki jakie należy przygotować:

  • biała kapusta ok 3 kg,
  • cukier około 9-10 łyżeczek,
  • marchewka 2-3 sztuki,
  • czosnek 6 ząbków (może być mniej lub więcej w zależności od upodobania)
  • woda 1,5 litra
  • sól 2 łyżki
  • łyżeczka czarnego mielonego pieprzu,
  • 200 ml octu.

Sposób przygotowania:

DO garnka wlewamy wodę, do której dodajemy sól, cukier, pieprz, oraz ocet, a następnie gotujemy przez krótką chwilę. Kapustę myjemy i dzielimy każdą główkę na mniejsze cząstki.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa umieszczamy w przygotowanej wcześniej zalewie, a kiedy ta przestygnie wkładamy całość do lodówki, bądź do chłodnego pomieszczenia, jeżeli takowym dysponujemy.

Kolejnego dnia przepyszna kapusta jest już gotowa do spożycia. Będzie to idealny dodatek do obiadu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!