Ziemniaki po egipsku czyli przepyszna zapiekanka dla całej rodziny. Przepis.
EGIPSKIE ZIEMNIAKI, ZASKAKUJĄCO PROSTE I PYSZNE! IDEALNE DANIE NA RODZINNY OBIAD
Danie nie jest wymagające, więc każdy amator kuchni poradzi sobie z przygotowaniem tego przepysznego, sycącego dania, a przede wszystkim bazuje na łatwo dostępnych produktach.
SKŁADNIKI:
- 1kg ziemniaków
- 500g mięsa mielonego
- 2 łyżeczki oleju
- 200ml soku pomidorowego lub 1 mały przecier
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 duże cebule pokrojone w kółka
- Sól, pieprze, ser do posypania
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od obrania oraz pokrojenia ziemniaków w nie za grube plasterki, po czym przepłucz je pod bieżącą wodą. Posól dla smaku. Obieramy oraz kroimy cebulę w kółka. Smarujemy blachę bądź brytfankę (obojętne, które z tych naczyń użyjecie) jedną łyżeczką oleju.
Ułóż równomiernie ziemniaki, a na nich rozłóż mięso, następnie połóż warstwę pokrojonej cebuli. Na wierzchu połóż kolejną warstwę ziemniaków. Mieszamy sok pomidorowy (lub mały przecier pomidorowy) ze śmietaną, i zalewamy tą mieszanką nasze danie. Ponownie posól, lekko skrop oliwą.
Blaszkę (lub brytfankę) przykrywamy folią aluminiową, a następnie wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza, na około 40 min. Po pół godziny ścigamy folie. Pod koniec pieczenia posypujemy nasze danie serem. Gdy ser zostanie rozpuszczony, danie wyciągamy z piekarnika.
Comments are closed.