Kolacja jak marzenie: Szybka pyszna zapiekanka, które zaspokoi głód nawet najbardziej wybrednego członka rodziny.
Ostatnio przyjaciele zaskoczyli mnie telefonem z informacją, iż za moment wpadną z wizytą. Po krótkiej panice, już wiedziałam, czym ich poczęstuję. Postanowiłam podzielić się z Wami tym prostym i smacznym daniem.
Połączenie kapusty z mięsem zazwyczaj kojarzy nam się z gołąbkami. Tutaj mamy jednak inny, ale równie pyszny przepis. Przekazuje na Wasze ręce nietypową zapiekankę.
Potrzebne nam są:
- kapusta – 1 kg
- wołowina mielona – 800g
- ziemniaki – 500g
- cebula – 3szt.
- jajka – 5szt.
- mleko – 120ml
- śmietana – 200g
- sól
- mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Kapustę zanurzamy w garnku z wolno gotującą się wodą. Zdejmujemy po kolei zewnętrzne liście, będą coraz łatwiej odchodziły od główki. Liście należy później podgotować kilka minut. Wyciągamy je z wody i studzimy. Twarde części liści odkrawamy. Cebule obieramy, kroimy drobno i smażymy na małym ogniu, aż do zeszklenia.
Do cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy dalej. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, dodajemy je do naczynia z usmażonym mięsem. Powstałą masę mieszamy, dodając sól i pieprz do smaku.
W osobnym naczyniu ubijamy jajka, a następnie wlewamy do nich mleko. Mieszamy je do uzyskania jednolitej konsystencji. Układamy składniki w naczyniu do zapiekania, kolejno: kapusta, połowa farszu mięsnego, połowa masy jajecznej. Czynność tę powtarzamy.
Comments are closed.