Tak przygotowywała moja babcia. Super przepis na leniwe pierogi z twarogu – smak dzieciństwa.
Te pierogi przypominają smak dzieciństwa, smakują jak u babci!
Leniwe pierogi, czy inaczej pierogi z serem, czy kluski leniwe znane są pewnie każdemu już od czasów dzieciństwa. Warto więc wrócić do tego smaku. Ta wersja pozwala wykonać je w szybki i prosty sposób.
Składniki:
- 500 g twarożku
- jajo
- 3 łyżki cukru
- szkl. mąki
- 30 g masła
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki, pomijając mąkę wymieszać ze sobą. Wymieszać dokładnie, tak by powstała gładka masa. Teraz należy dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ugniecione ciasto należy uformować na wałek, czy inaczej na „kiełbaskę”, potem pokroić na małe kawałki.
Wodę w garnku zagotować, wrzątek dosolić i wrzucić kluski, od momentu kiedy się zagotują gotować je jeszcze około 40 sekund, po czym wyjąć na talerz. Gotowe!
Comments are closed.