Tak dobrego jeszcze nie jadłaś. Ciocia zdradziła przepis na to pyszne ciasto. Ten smak uzależnia.

Ten przepis jest po prostu stworzony dla osób, które uwielbiają czekoladę i czekoladopodobne wytwory!

Domowe wypieki na pewno bardziej cieszą niż te, które kupimy w sklepie, a to ciasto ucieszy nasze kubki smakowe, ale także oczy i nos.

Co będzie Ci potrzebne?

  • 6 jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • 8 łyżek mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek (według uznania)

Składniki na masę:

  • 300 g mascarpone
  • 100 g masła
  • 100 ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka cytryny

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki mleka

Naszym pierwszym krokiem w kuchni będzie ubicie jajek z cukrem.

Następnie do tego dodajemy olej i mleko, a na sam koniec rodzynki i mąkę. Przygotuj blachę: posyp ją mąką i przelej na nią ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni.

Kiedy jest gotowy do użycia blachę z ciastem wkładamy i pieczemy przez 30 minut. W tym samym czasie możemy przygotować masę: mascarpone rozgniatamy z cukrem i śmietanką, dodajemy masło (pamiętaj, aby było ono pozostawione chwilę wcześniej w temperaturze pokojowej) oraz startą skórkę z cytryny.

Ostygnięte ciasto smarujemy przygotowanym kremem. Naszym ostatnim krokiem będzie roztopienie czekolady z mlekiem. Pamiętaj o mieszaniu!

Powstałą mieszaniną polewamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 2-3 godziny. Nasze ciasto jest gotowe do podania. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!