Przepis na ciasto zemsta teściowej: Mix słodkiego oraz kwaśnego smaku sprawia, że nie można obejść się bez dokładki.
Pyszne ciasto o niezwykle intrygującej nazwie.
Będące połączeniem ciasta kruchego, którego rozpływa się w ustach, orzeźwiającej galaretki z sokiem oraz dodatkiem kwaśnych wiśni oraz słodkiej warstwy śmietankowej pianki pokrytej migdałami.
Ten niesamowity mix słodkiego oraz kwaśnego smaku sprawia, że nie można obejść się bez dokładki. Jest to deser, do którego można wracać bez końca.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 200g margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5 żółtek
Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć i zagnieść. Następnie podzielić na dwie równe części i włożyć na około pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wyłożyć je do blaszek o wymiarach 25×36 cm.
Jedno z nich trzeba nakłuć widelcem i upiec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut, aż lekko się zarumieni. Po upieczeniu trzeba odłożyć je do wystudzenia.
Warstwa z bezą i migdałami:
- drugie przygotowane wcześniej ciasto
- 5 białek
- szklanka cukru pudru
- płatki migdałowe
Comments are closed.