Niesamowite, obiad wręcz robi się sam. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis: Gulasz z piekarnika.

Gulasz jest daniem obecnym w polskich domach od setek lat. Uwielbiamy go przyrządzać na różne sposoby i zawsze smakuje on wyśmienicie.

Przygotowanie tego dania często zajmuje długie godziny i wymaga dużego nakładu pracy. Są jednak sposoby, aby skrócić czas przygotowania nie tracąc przy tym wspaniałego smaku gulaszu. Ten przepis jest mniej czasochłonny, a jednak wciąż tak samo pyszny. Chwila w piekarniku i gotowe!

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (można wymieszać)
  • 3 sporej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kostki wołowego bulionu
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 posiekane kulki zielonego pieprzu
  • 1,5 l wody
  • majeranek do smaku
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • groszek (opcjonalnie)
  • marchewka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mięso należy umyć, a następnie pokroić w kostkę średniej wielkości.

Przygotować naczynie do pieczenia z przykrywką. Dodać drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek.

Następnie włożyć pokrojone mięso, a także resztę składników. Wrzucić także w całości 2 kostki bulionu. Całość zalać 1,5 litra wody i wszystko wymieszać. Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzaj w międzyczasie swoje danie, ponieważ czas pieczenia zależy od piekarnika oraz rodzaju mięsa.

I gotowe! Podaj to danie z ulubionym pieczywem, kluskami lub innym dodatkiem który pasuje do gulaszu. Smacznego obiadu!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!