Niesamowite, obiad wręcz robi się sam. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis: Gulasz z piekarnika.
Gulasz jest daniem obecnym w polskich domach od setek lat. Uwielbiamy go przyrządzać na różne sposoby i zawsze smakuje on wyśmienicie.
Przygotowanie tego dania często zajmuje długie godziny i wymaga dużego nakładu pracy. Są jednak sposoby, aby skrócić czas przygotowania nie tracąc przy tym wspaniałego smaku gulaszu. Ten przepis jest mniej czasochłonny, a jednak wciąż tak samo pyszny. Chwila w piekarniku i gotowe!
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (można wymieszać)
- 3 sporej wielkości cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 kostki wołowego bulionu
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 posiekane kulki zielonego pieprzu
- 1,5 l wody
- majeranek do smaku
- sól i pieprz mielony do smaku
- groszek (opcjonalnie)
- marchewka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mięso należy umyć, a następnie pokroić w kostkę średniej wielkości.
Przygotować naczynie do pieczenia z przykrywką. Dodać drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek.
Następnie włożyć pokrojone mięso, a także resztę składników. Wrzucić także w całości 2 kostki bulionu. Całość zalać 1,5 litra wody i wszystko wymieszać. Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzaj w międzyczasie swoje danie, ponieważ czas pieczenia zależy od piekarnika oraz rodzaju mięsa.
Comments are closed.