Przepis na szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto, które będzie można zaserwować do kawy.
Lubicie szybkie, wilgotne ciasta?
Jeśli tak to koniecznie spróbujcie przepisu na to pyszne ciasto jogurtowe. Wystarczy wymieszać składniki, dodać ulubione dodatki i gotowe. Tak prosto, a tak pysznie 🙂 Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- 2 średnie jajka
- 120 g cukru kryształ
- 30 g masła
- 250 ml naturalnego jogurtu
- 300-320 g mąki pszennej np. tortowej
- 10 g proszku do pieczenia
- 100 g ulubionych bakalii, np. rodzynek, orzechów
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i wszystko energicznie mieszamy ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy masło i jogurt. Mieszamy składniki. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Na koniec dodajemy ulubione bakalie (można też dodać posiekaną czekoladę). Krótko mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (10×22 cm) i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Ciasto pieczemy 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Comments are closed.