Domowe bułeczki z ziołami i czosnkiem w 25 min – kolacja jak marzenie. Szybko i przepysznie.

Kiedy jesteśmy już znudzeni zwykłymi kanapkami z chleba, to świetną opcją na urozmaicenie rodzinnej kolacji, ale również śniadania będą bułeczki domowej roboty.

Te nieziemsko pachnące bułeczki z czosnkiem i ziołami są bardzo smaczne i super miękkie, na pewno zaskoczy nie jedną osobę.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ulubione zioła

Przygotowanie

Mąkę należy przesiać i wymieszać z drożdżami, dodać lekko ciepłe mleko, sól, cukier oraz olej roślinny. Wszystko wymieszać i wyrobić. Miskę z wyrobionym ciastem należy owinąć folią i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Podczas, gdy ciasto rośnie przygotujmy nadzienie. Ulubione zioła, jeżeli są świeże należy posiekać i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodać do masła i wszystko wymieszać.

Kiedy ciasto już wyrosło, zwijamy je w rulon (kiełbaskę), a potem kroimy w plasterki. Każdy plaster rozwałkowujemy na małą porcję okrągłego ciasta i na środek wykładamy niewielką ilość masła z czosnkiem i ziołami.

Tak przygotowane porcje ciasta składamy na 4 razy i po 2-3 porcje wkładamy do foremek na muffiny.

Przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do  nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-25 minut. Smacznego 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!