Domowe bułeczki z ziołami i czosnkiem w 25 min – kolacja jak marzenie. Szybko i przepysznie.
Kiedy jesteśmy już znudzeni zwykłymi kanapkami z chleba, to świetną opcją na urozmaicenie rodzinnej kolacji, ale również śniadania będą bułeczki domowej roboty.
Te nieziemsko pachnące bułeczki z czosnkiem i ziołami są bardzo smaczne i super miękkie, na pewno zaskoczy nie jedną osobę.
Składniki:
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2-3 ząbki czosnku
- ulubione zioła
Przygotowanie
Mąkę należy przesiać i wymieszać z drożdżami, dodać lekko ciepłe mleko, sól, cukier oraz olej roślinny. Wszystko wymieszać i wyrobić. Miskę z wyrobionym ciastem należy owinąć folią i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Podczas, gdy ciasto rośnie przygotujmy nadzienie. Ulubione zioła, jeżeli są świeże należy posiekać i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodać do masła i wszystko wymieszać.
Kiedy ciasto już wyrosło, zwijamy je w rulon (kiełbaskę), a potem kroimy w plasterki. Każdy plaster rozwałkowujemy na małą porcję okrągłego ciasta i na środek wykładamy niewielką ilość masła z czosnkiem i ziołami.
Tak przygotowane porcje ciasta składamy na 4 razy i po 2-3 porcje wkładamy do foremek na muffiny.
Przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-25 minut. Smacznego 🙂
Comments are closed.