Zrobisz go w kilka chwil, a smakuje obłędnie: Oto przepis na kurczaka po francusku z piekarnika.
Kurczak jest jednym z mięs najchętniej spożywanych przez Polaków.
Istnieje wiele kombinacji jego przygotowania. Natomiast my chcielibyśmy przedstawić Państwu wyjątkowy przepis na kurczaka po francusku.
Do składników, które należy przygotować trzeba zaliczyć:
- 2 filety z kurczaka,
- 2 cebule,
- 2 pomidory,
- jedno jajko,
- 100 g twardego sera,
- 1 łyżkę jogurtu lub kwaśnej śmietany (w zależności od upodobań kulinarnych),
- mielony czarny pieprz, sól oraz przyprawy do smaku (rozmaryn, bazylię, majeranek).
Sposób przygotowania:
Jeżeli chodzi o sposób przygotowania kurczaka po francusku to należy zaznaczyć, iż w pierwszej kolejności powinniśmy dokładnie umyć filety, które chcemy wykorzystać do potrawy i pokroić go na cienkie plasterki.
Gdy pokroimy fileta na cienkie plasterki to w następnej kolejności musimy dokładnie do roztłuc. Potem kurczak powinien być z każdej strony dokładnie nasmarowany wcześniej roztrzepanym jajkiem. Oczywiście nie można zapominać na tym etapie o dodaniu soli oraz przypraw do smaku.
Gdy już to zrobimy to potem musimy pokroić cebulę w pierścienie albo rozetrzeć ją na tarce i pokroić pomidory w cienkie plasterki, które na koniec będą przykrywały naszego kurczaka. Należy również zetrzeć ser w takiej ilości, jakiej preferujemy najbardziej.
Gdy to zrobimy to w następnej kolejności należy nasmarować blachę do pieczenia olejem, bądź umieścić na niej papier do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę umieszczamy kurczaka, a na niego kładziemy w pierwszej kolejności stratą cebulę, następnie pokrojonego pomidora i całość dokładnie przykrywany startym serem.
Tak przygotowany kurczak powinien trafić do piekarnika na czas, w którym ser stanie się złocisty, a kurczak się przyrumieni.
Comments are closed.