Zrobisz go w kilka chwil, a smakuje obłędnie: Oto przepis na kurczaka po francusku z piekarnika.

Kurczak jest jednym z mięs najchętniej spożywanych przez Polaków.

Istnieje wiele kombinacji jego przygotowania. Natomiast my chcielibyśmy przedstawić Państwu wyjątkowy przepis na kurczaka po francusku. 

Do składników, które należy przygotować trzeba zaliczyć:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 2 pomidory,
  • jedno jajko,
  • 100 g twardego sera,
  • 1 łyżkę jogurtu lub kwaśnej śmietany (w zależności od upodobań kulinarnych),
  • mielony czarny pieprz, sól oraz przyprawy do smaku (rozmaryn, bazylię, majeranek).

Sposób przygotowania:

Jeżeli chodzi o sposób przygotowania kurczaka po francusku to należy zaznaczyć, iż w pierwszej kolejności powinniśmy dokładnie umyć filety, które chcemy wykorzystać do potrawy i pokroić go na cienkie plasterki.

Gdy pokroimy fileta na cienkie plasterki to w następnej kolejności musimy dokładnie do roztłuc. Potem kurczak powinien być z każdej strony dokładnie nasmarowany wcześniej roztrzepanym jajkiem. Oczywiście nie można zapominać na tym etapie o dodaniu soli oraz przypraw do smaku.

Gdy już to zrobimy to potem musimy pokroić cebulę w pierścienie albo rozetrzeć ją na tarce i pokroić pomidory w cienkie plasterki, które na koniec będą przykrywały naszego kurczaka. Należy również zetrzeć ser w takiej ilości, jakiej preferujemy najbardziej.

Gdy to zrobimy to w następnej kolejności należy nasmarować blachę do pieczenia olejem, bądź umieścić na niej papier do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę umieszczamy kurczaka, a na niego kładziemy w pierwszej kolejności stratą cebulę, następnie pokrojonego pomidora i całość dokładnie przykrywany startym serem.

Tak przygotowany kurczak powinien trafić do piekarnika na czas, w którym ser stanie się złocisty, a kurczak się przyrumieni.

Jest to danie bardzo popularne we Francji. Alternatywą tego dnia jest dodanie jeszcze plastrów gruszek, jaką ostatnią warstwę. Aczkolwiek taka kombinacja nie wszystkim musi przypaść do gustu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!