Według przepisu z 1920 roku, który każdy powinien znać ulep idealne ciasto na pierogi.

Idealne ciasto na pierogi to zmora większości młodych ludzi. Ale bez obaw! Przepisy Internetowe zdają egzamin!

Wystarczy ćwiczyć. Najlepsze pierogi zawsze robią babcie, ale Ty też kiedyś będziesz babcią! Bierz się więc do roboty i ucz się ulepić najlepsze pierogi na świecie. Zdradzimy Ci kilka tajemnic, które pomogą Ci zacząć albo udoskonalić swoją przygodę z pierogami.

  • Mąka – koniecznie typy 450 , maksymalnie 480;
  • Nie dodawaj jajek – jajko sprawdzi, że Twoje ciasto będzie twarde;
  • Dużo miłości włożonej w wygniatanie ciasta – to jest podstawa!

Składniki:

Z podanych proporcji wyjdzie Ci około 50 pierogów. Ich ilość zależy od ich wielkości. Do dzieła!

  • 500 g mąki typ 450;
  • 1 łyżeczka oleju;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 280 ml ciepłej wody.

Przygotowanie:

Mąkę należy dokładnie przesiać – jest to bardzo ważne! Używaj mąki typ 450 lub maksymalnie 480! Przesianie mąki jest bardzo ważne, gdyż często zdarza się, że mąka jest bardzo zbita i trudno rozprowadzić ją równomiernie w cieście.

Przygotowujemy osobne naczynie. Wlewamy tam ciepłą wodę, sól i olej. Dokładnie mieszamy. Do tej miski wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Na początek mieszaj ciasto łyżką lub szpatułką – bardzo się klei. Gdy składniki się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie – bez tego się nie obejdzie!

Chyba że masz robota kuchennego, zapoznaj się jak wyrobić w nim ciasto na pierogi. Gdy Twoje ciasto wyrabiane w misce przestanie się lepić, przełóż je na stolnicę. Wyrabianie ciasta to ciężka praca. Wymaga dużo cierpliwości i siły. Ale nie poddawaj się, dasz rade. Ciasto wyrabiamy około 15 minut.

Wszystko zależy od tempa, mocy i wprawy. Musimy stworzyć gładką kulę. Ciasto dzielimy na części. Każdą z nich, po kolei – rozwałkowujemy. Wykrawamy koła o wybranej średnicy. W środek wkładamy ulubiony farsz i sklejamy. Sposób sklejania jest dowolny.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!