Masz niedużo czasu by przygotować efektowny deser – Tiramisu bez pieczenia to rozwiązanie dla Ciebie.
Pyszne i szybkie domowe tiramisu
Wystarczy zaledwie kilka chwil i pyszny deser jest gotowy. Oto przepis na szybkie tiramisu z biszkoptów, który można wykonać bez pieczenia samodzielnie w domu. Tradycyjna receptura na klasyczne włoskie tiramisu jest nieco praco i czasochłonna.
O to alternatywa na wykonanie domowego tiramisu w zaledwie 10 minut z gotowych biszkoptów. Przysmak ten można wykonać i podawać w pucharkach. Charakterystyczne dla tego deseru są przede wszystkim piękny widok oraz jego delikatny, puszysty smak.
Aby wykonać deser potrzebujesz następujących składników:
- 300 g kupnych biszkoptów,
- 100 g orzechów włoskich,
- jedną całą cytrynę,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 200 ml mleka skondensowanego.
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy włożyć biszkoptowe ciasteczka do woreczka i zmiażdżyć je na drobne, małe kawałki, które przypominają swoim kształtem okruchy. W ten sam sposób należy postępować również z orzechami włoskimi.
Jeśli orzechy będą bardzo ciężko się kruszyły można wspomóc się urządzeniem typu blender. Następnie należy wycisnąć sok z cytryny. Gdy to zrobimy następnie należy ubić w średniej wielkości misce śmietanę, a gdy śmietana będzie już ubita należy dodać do niej mleko skondensowane i następnie ubijać i całość przez około 2 minuty. Następnie do miski należy dodać sok z cytryny i dalej ubijać.
Na koniec wystarczy jedynie złożyć deser w całość. Aby to wykonać należy w pucharku umieścić warstwę pokruszonych biszkoptów na dnie, następnie kolejno warstwa z orzechów i duża warstwa ubitej śmietanki z cytryną. Następnie znów warstwa biszkoptów, później orzechów i śmietanki.
Comments are closed.