Masz niedużo czasu by przygotować efektowny deser – Tiramisu bez pieczenia to rozwiązanie dla Ciebie.

Pyszne i szybkie domowe tiramisu

Wystarczy zaledwie kilka chwil i pyszny deser jest gotowy. Oto przepis na szybkie tiramisu z biszkoptów, który można wykonać bez pieczenia samodzielnie w domu. Tradycyjna receptura na klasyczne włoskie tiramisu jest nieco praco i czasochłonna.

O to alternatywa na wykonanie domowego tiramisu w zaledwie 10 minut z gotowych biszkoptów. Przysmak ten można wykonać i podawać w pucharkach. Charakterystyczne dla tego deseru są przede wszystkim piękny widok oraz jego delikatny, puszysty smak.

Aby wykonać deser potrzebujesz następujących składników:

  • 300 g kupnych biszkoptów,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • jedną całą cytrynę,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 200 ml mleka skondensowanego.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy włożyć biszkoptowe ciasteczka do woreczka i zmiażdżyć je na drobne, małe kawałki, które przypominają swoim kształtem okruchy. W ten sam sposób należy postępować również z orzechami włoskimi.

Jeśli orzechy będą bardzo ciężko się kruszyły można wspomóc się urządzeniem typu blender. Następnie należy wycisnąć sok z cytryny. Gdy to zrobimy następnie należy ubić w średniej wielkości misce śmietanę, a gdy śmietana będzie już ubita należy dodać do niej mleko skondensowane i następnie ubijać i całość przez około 2 minuty. Następnie do miski należy dodać sok z cytryny i dalej ubijać.

Na koniec wystarczy jedynie złożyć deser w całość. Aby to wykonać należy w pucharku umieścić warstwę pokruszonych biszkoptów na dnie, następnie kolejno warstwa z orzechów i duża warstwa ubitej śmietanki z cytryną. Następnie znów warstwa biszkoptów, później orzechów i śmietanki.

Składniki układamy warstwami, tak na przemian aż do momentu, gdy pucharek zostanie całkowicie wypełniony. Pyszny deser jest już gotowy. Co więcej można go od razu zjeść bądź odstawić do lodówki na później.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!