Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem. Tak przygotowanych naleśników z serem jeszcze nie jadłaś.
Naleśniki z serem to lekkie i pyszny posiłek, który pasuje zarówno na śniadanie, lekki obiad czy też kolację. Są one znane od wielu lat i przygotowywane praktycznie w każdej kuchni.
Można je jeść z różnymi, ulubionymi dodatkami. Warto wypróbować również przepis na idealne naleśniki z serem z dodatkiem masy śmietanowej i malinowego sosu. Przepis jest inny niż standardowe przygotowanie, ponieważ zapieka się je w piekarniku.
To oryginalny sposób przygotowania, aby potem delektować się pysznym smakiem. Takich naleśników nikt nie odmówi.
Składniki:
- 750 ml mleka,
- 3 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- 250 g półtłustego białego twarogu,
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku bez cukru,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku bez cukru,
- 400 g świeżych lub mrożonych malin,
- 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody,
- cukier do smaku,
- cukier puder do posypania gotowych naleśników.
Sposób przygotowania masy serowej:
Za pomocą blendera ręcznego lub miksera dokładnie rozetrzeć twaróg na gładką masę, aby nie było widocznych grudek. Dodać do niego serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania naleśników:
Mleko, jajka oraz mąkę wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić na chwilę, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni z odrobiną oleju tylko na pierwszego naleśnika. Na usmażone wcześniej naleśniki układać po 1 łyżce masy serowej i zwijać w ruloniki. Ważne, aby naleśniki były cienko usmażone. Przygotowane ruloniki wstawić do naczynia żaroodpornego, aby przylegały do siebie.
Sposób przygotowania masy śmietanowej:
Rozbełtać jajko widelcem i dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Naleśniki zalać masą śmietanową i wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec ok 35 minut w temperaturze 180 stopni. Śmietana ma zgęstnieć i zapiec się. W zależności od mocy piekarnika – czynność można wydłużyć o kilka minut.
Przygotowanie sosu malinowego:
Maliny podgrzewać aż do delikatnego rozpadnięcia się ich, a następnie dodać cukier do smaku. Wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą przelać do gorących malin. Wszystko razem gotować przez kilka minut od czasu do czasu mieszając, aby nie przypaliło się. Potem zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Comments are closed.