Mój hit na każdym przyjęciu. Odkryj sekret pysznych faszerowanych pieczarek.
Faszerowane pieczarki są niebanalną opcją przystawki, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Podana przed daniem głównym zaspokoi skutecznie pierwszy głód i rozbudzi ciekawość kulinarną naszych gości.
Składniki:
- mięso mielone: 250 g (najlepiej szynka wieprzowa lub łopatka)
- pieczarki: 500 gram dużych
- cebula: 1 sztuka
- czosnek: 3 ząbki
- natka pietruszka (posiekana)
- bułka tarta: 1 łyżka
- oregano: 1 łyżeczka
- starta mozzarella: 0,5 szklanki
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Wykonanie:
Pieczarki umyj, odetnij nóżki (nie wyrzucaj) i wydrąż tak, aby zrobić miejsce na farsz. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Obierz i pokrój drobno cebulę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Nóżki pieczarek posiekaj drobno w kostkę i wrzuć razem z cebulą i czosnkiem na masło rozgrzane na patelni. Przesmaż chwilę, aż grzybki się zredukują, i odstaw do ostygnięcia.
Do dużej miski włóż mięso, przyprawy, bułkę tartą, połowę natkę pietruszki i nóżki pieczarek. Wszystko porządnie wymieszaj. Kapelusze wypełnij ciasno przygotowanym farszem. Zrób to w taki sposób, aby masa wystawała lekko ponad powierzchnię kapelusza.
Wyłóż płaską blachę papierem do pieczenia. Na blaszce rozłóż w odpowiedniej odległości pieczarki, uważając na farsz. Piec w piekarniku około 20 minut.
Po tym czasie należy ostrożnie wyjąć blachę, nie wyłączając pieca. Pieczarki posypujemy startą mozzarellą i wstawiamy ponownie na 10 minut do piekarnika. Gdy ser się zapiecze na ładny, brązowy kolor, wyjmujemy pieczarki. Przed podaniem posypujemy je resztą pietruszki.
Danie jest gotowe do podania.
Wskazówki:
Jeśli nie masz akurat pod ręką mięsa wieprzowego, które nadawałoby się do tego przysmaku, możesz równie dobrze użyć mielonej wołowiny lub innego gatunku czerwonego mięsa. Mięso wołowe będzie równie smacznym rozwiązaniem, ponieważ sprawi, że pieczarki podczas pieczenia nasiąkną jego sokami, co sprawi, że będą rozpadały się w ustach
Tak samo jak w przypadku mięsa, ser również możesz zastąpić innym gatunkiem. Jeśli zdecydujesz się np. na parmezan, pamiętaj, że jest on dość słony w smaku, dlatego w tym wypadku do farszu dodamy mniej soli, aby nie zepsuć smaku tego rarytasu.
Comments are closed.