Palce lizać. Przepis na pełen aromatu kalafior z delikatnym środkiem, a chrupkim na zewnątrz.
Jeśli szukasz dania, które doskonali sprawdzi się jako dodatek do dania głównego, bądź jako lekki podwieczorek, kalafior w panierce będzie jednym z lepszym wyborów.
Jego przygotowanie nie trwa długo, dzięki czemu w krótkim czasie przyrządzisz ciepły, zdrowy posiłek. Poniżej znajdziesz przepis, który w prosty sposób podpowie Ci jak wykonać tę lekkostrawną przekąskę.
Składniki:
- kalafior;
- 2 jajka;
- szklanka wody;
- 110 g mąki pszennej;
- 15 ml mleka;
- łyżeczka czarnego pieprzu;
- łyżeczka kurkumy;
- łyżeczka zmielonej czerwonej papryki;
- łyżeczka tymianku;
- łyżeczka papryczek chili;
- łyżeczka soli;
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Umyj kalafior, po czym pokrój go na duże kawałki.
Zagotuj 200 ml wody w garnku, bądź w dosyć głębokiej patelni.
Kalafior pokrojony na plastry przełóż do garnka, bądź na patelnię, po czym gotuj go przez 7-8 minut.
W tym czasie przygotuj mieszankę, w której obtoczysz kalafiora. W miseczce połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce ubij jajka wraz z mlekiem. Obtocz kalafior w mące, potem w jajkach ubitych z mlekiem i na końcu – w powstałej sypkiej mieszance.
Tak przygotowane plastry kalafiora smaż na rozgrzanym oleju. Gdy uzyskają złoty kolor będą gotowe do jedzenia. Przekąskę możesz podawać z ulubionym sosem.
Comments are closed.