Pyszny obiad w kilka chwil. Kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują – Kurczak z brokułami.

Szukasz sposobu, żeby schudnąć szybko i na długo? Genialnym uzupełnieniem Twojej diety będą brokuły, zawierające jedynie 30 kcal w 100 g, dodatkowo zawierają błonnik, poprawiający trawienie oraz metabolizm.

To wyjątkowe warzywo posiada również mnóstwo właściwości prozdrowotnych, chroniących  przed nowotworami, wrzodami żołądka, anemią. Mają działanie przeciwzapalne. Regulują poziom cukru we krwi, chronią i wspierają wzrok.

Zielony kalafior zawiera także bardzo cenne kwasy omega 3, zapewniający zdrowy i promienny wygląd, są także dobrym źródłem witamin A, E i K, co sprawia, że brokuły są jednym z najzdrowszych warzyw kapustnych. Znane i cenione na całym świecie, wpasują się w każdy rodzaj kuchni!

Istnieje mnóstwo przepisów z wykorzystaniem tego zielonego warzywa, brokuły posiadają delikatniejszy smak niż kalafior, dlatego jest smaczniejszy i stanowi świetny dodatek do wielu potraw.  Poniżej przedstawiamy prosty, szybki przepis, który zachwyci każdego.

Składniki:

  • Brokuły 0,5 kg
  • Filet z piersi kurczaka 0,5 kg
  • Pieczarki 250 g
  • Olej słonecznikowy 3 łyżki
  • Imbir
  • Czosnek
  • Olej sezamowy 1 łyżka
  • Sos sojowy
  • Brązowy cukier 1 łyżka
  • Bulion drobiowy
  • Mąka pszenna
  • pieprz oraz sól.

Rozgrzej łyżkę oleju na patelni. Pokrój kurczaka, następnie usmaż z dodatkiem soli i pieprzu. Odstaw mięso na bok. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki, po chwili dodając brokuły. Warzywa również odstaw na bok.

Na rozgrzaną łyżkę oleju dodaj  imbir oraz czosnek, następnie sos sojowy, bulion drobiowy, cukier oraz mąkę pszenną. Wrzuć przygotowanego kurczaka i warzywa do sosu, gotuj chwilę, nie zapominając o częstym mieszaniu potrawy.

Podawaj według uznania z ryżem bądź makaronem. Jeśli chcesz, możesz urozmaicić danie o ulubione warzywa, mogą to być szparagi lub pomidorki.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!