Super przepis na każdą okazję. Ta przekąska pomidorowa to Hit każdego przyjęcia.
To zaskakujące, ale nawet potrawy i produkty jedzone niemalże codziennie wciąż można „odkrywać na nowo”, tworząc kreatywne, niecodzienne połączenia smakowe i przepisy.
Tak właśnie jest z pomidorami – z których można stworzyć genialną przekąskę, która zachwyci każdego, kto jej skosztuje.
Składniki:
- pomidory – 3 szt
- jajko – 1 szt
- starty ser – 3 łyżki
- bułka tarta – 3 szt
- mąka pszenna – 1 łyżka
- olej roślinny – 50 ml
- sól i pieprz – wedle uznania, do smaku
Wykonanie:
Pomidory należy dokładnie umyć i pokroić na plasterki o grubości około pół centymetra. Następnie ułożyć na ręczniku papierowym i odsączyć nadmiar wilgoci. Kiedy te kroki będą wykonane, pomidory należy posypać solą i pieprzem.
W celu przygotowania panierki, do jednej miseczki trzeba wsypać mąkę, do drugiej wbić jajko, a w trzecim wymieszać starty ser oraz bułkę tartą.
Każdy kawałek pomidora najpierw należy obtoczyć w mące, później w jajku, a w ostatniej kolejności – w mieszance sera i bułki tartej.
Tak przygotowane pomidory należy smażyć na rozgrzanej patelni, z obu stron na złotobrązowy kolor.
Usmażone pomidory ponownie trzeba odsączyć na ręczniku papierowym – tym razem z ewentualnego nadmiaru tłuszczu. I to tyle. Są gotowe!
Comments are closed.