Super przepis na każdą okazję. Ta przekąska pomidorowa to Hit każdego przyjęcia.

To zaskakujące, ale nawet potrawy i produkty jedzone niemalże codziennie wciąż można „odkrywać na nowo”, tworząc kreatywne, niecodzienne połączenia smakowe i przepisy.

Tak właśnie jest z pomidorami – z których można stworzyć genialną przekąskę, która zachwyci każdego, kto jej skosztuje.

Składniki:

  • pomidory – 3 szt
  • jajko – 1 szt
  • starty ser – 3 łyżki
  • bułka tarta – 3 szt
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • olej roślinny – 50 ml
  • sól i pieprz – wedle uznania, do smaku

Wykonanie:

Pomidory należy dokładnie umyć i pokroić na plasterki o grubości około pół centymetra. Następnie ułożyć na ręczniku papierowym i odsączyć nadmiar wilgoci. Kiedy te kroki będą wykonane, pomidory należy posypać solą i pieprzem.

W celu przygotowania panierki, do jednej miseczki trzeba wsypać mąkę, do drugiej wbić jajko, a w trzecim wymieszać starty ser oraz bułkę tartą.

Każdy kawałek pomidora najpierw należy obtoczyć w mące, później w jajku, a w ostatniej kolejności – w mieszance sera i bułki tartej.

Tak przygotowane pomidory należy smażyć na rozgrzanej patelni, z obu stron na złotobrązowy kolor.

Usmażone pomidory ponownie trzeba odsączyć na ręczniku papierowym – tym razem z ewentualnego nadmiaru tłuszczu. I to tyle. Są gotowe!

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!