Można je jeść codziennie – Zaskoczę Cię przepisem: Te naleśniki bez mąki rozpływają się w ustach.

Naleśniki to jedno z najpyszniejszych dań – uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Nic w tym dziwnego, cieniutkie placuszki możemy podać z różnymi składnikami, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga wielu produktów.

Aby przyrządzić tradycyjne naleśniki wystarczą raptem trzy składniki: jajka, mleko i mąka. Tylko co w przypadku, gdy zabraknie nam tego ostatniego kluczowego składnika, a domownicy już czekają na pyszne placki? Nic straconego!

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na placuszki na słodko z twarożkiem, do których nie potrzeba mąki.

Składniki na ciasto:

  • -6 jajek
  • -0,5l mleka
  • -5-6 łyżek skrobi
  • -1 łyżka oleju słonecznikowego
  • Składniki na farsz:
  • -300g twarożku
  • -odrobina cukru do smaku
  • -śmietana do smaku
  • -masło do smaku

Przygotowanie naleśników bez mąki:

Przyrządzenie naleśników bez użycia mąki jest bardzo proste, a mąkę z powodzeniem zastąpimy skrobią. Na początek połącz jaja z cukrem. Do masy dodaj skrobię i dobrze wymieszaj, pozbywając się wszelkich grudek.

Następnie dolej mleko i olej słonecznikowy. Tak przygotowane ciasto odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj patelnię – nasmaruj jej powierzchnię olejem słonecznikowym. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni, ale tylko z jednej strony. Nie przewracaj placków.

Do przygotowania nadzienia użyj twarożku i połącz go z cukrem. Możesz dodać swoje ulubione składniki – bakalie lub mak. Gotowe naleśniki pokryj słodkim farszem i zawiń w rulon lub trójkąt. Placki umieść w naczyniu żaroodpornym i pokryj je stopionym masłem oraz kwaśną śmietaną.

Naczynie z plackami umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz 10-15min. Z jednej porcji wyjdzie ok. 25 pysznych naleśników. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!