Można je jeść codziennie – Zaskoczę Cię przepisem: Te naleśniki bez mąki rozpływają się w ustach.
Naleśniki to jedno z najpyszniejszych dań – uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.
Nic w tym dziwnego, cieniutkie placuszki możemy podać z różnymi składnikami, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga wielu produktów.
Aby przyrządzić tradycyjne naleśniki wystarczą raptem trzy składniki: jajka, mleko i mąka. Tylko co w przypadku, gdy zabraknie nam tego ostatniego kluczowego składnika, a domownicy już czekają na pyszne placki? Nic straconego!
Poniżej przedstawiamy prosty przepis na placuszki na słodko z twarożkiem, do których nie potrzeba mąki.
Składniki na ciasto:
- -6 jajek
- -0,5l mleka
- -5-6 łyżek skrobi
- -1 łyżka oleju słonecznikowego
- Składniki na farsz:
- -300g twarożku
- -odrobina cukru do smaku
- -śmietana do smaku
- -masło do smaku
Przygotowanie naleśników bez mąki:
Przyrządzenie naleśników bez użycia mąki jest bardzo proste, a mąkę z powodzeniem zastąpimy skrobią. Na początek połącz jaja z cukrem. Do masy dodaj skrobię i dobrze wymieszaj, pozbywając się wszelkich grudek.
Następnie dolej mleko i olej słonecznikowy. Tak przygotowane ciasto odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj patelnię – nasmaruj jej powierzchnię olejem słonecznikowym. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni, ale tylko z jednej strony. Nie przewracaj placków.
Do przygotowania nadzienia użyj twarożku i połącz go z cukrem. Możesz dodać swoje ulubione składniki – bakalie lub mak. Gotowe naleśniki pokryj słodkim farszem i zawiń w rulon lub trójkąt. Placki umieść w naczyniu żaroodpornym i pokryj je stopionym masłem oraz kwaśną śmietaną.
Comments are closed.