Tak dobry, że jem prawie codziennie: Deser kremowy w 5 min – jedz go nawet będąc na diecie.
Niskokaloryczny deser kremowy. Desery kremowe cieszą się dużą popularnością.
Są najczęściej bardzo proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyca niemal każdego. Niestety często za dobrym smakiem idzie wysoka kaloryczność.
Dzisiaj przygotujemy deser, który nie tylko zachwyci Twoje kubki smakowe, ale oszczędzi również Twoją talię.
Niezbędne składniki:
- Mleko – 1,5 szklanki
- Cukier
- Żółtko jaja – 3 sztuki
- Śmietana – 300 ml
- Woda – 4 duże łyżki
- Żelatyna – 1 łyżka (można dodawać różne ilości żelatyny w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać)
- Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Żółtka należy utrzeć z dodatkiem cukru. Rondelek z utartymi żółtkami wstawić na palnik o małym płomieniu, po czym wlać mleko. Należy pamiętać, aby dodawać mleko małym strumieniem, ciągle mieszając.
Całość podgrzewać przez około 10 minut nie dopuszczając do zawrzenia, po czym zdjąć z ognia. W misce ubić śmietanę o niskiej zawartości tłuszczu
. Równie dobrze można wykorzystać jogurt naturalny zamiast śmietany. Po wykonaniu powyższych kroków należy rozpuścić żelatynę i dodać ją do wcześniej zdjętych z ognia żółtek i mleka.
Dokładnie wszystko wymieszać i zostawić do wystygnięcia w pokojowej temperaturze. Po ostygnięciu należy dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz wymieszać i włożyć do lodówki.
Comments are closed.