Robię codziennie: Przepis na chleb dla początkujących – tego przepisu zawsze wychodzi chrupiący i puszysty.

Jeśli kiedykolwiek wydawało Ci się, że upieczenie chleba to nie lada wyzwanie – zapoznaj się z naszym przepisem.

Chleb który Ci proponujemy jest pyszny, chrupiący, miękki w środku i co najważniejsze łatwy w przygotowaniu.

Składniki na jeden duży bochenek chleba:

  • 500g mąki pszennej (albo mąki pszennej wymieszanej z mąką pełnoziarnistą lub żytnią. Wtedy użyj około 335g mąki pszennej oraz 165g innej mąki).
  • 400 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
  • 7g suchych drożdży
  • dwie łyżeczki cukru
  • dwie łyżeczki soli
  • olej lub inny tłuszcz do wysmarowania foremki
  • łyżka bułki tartej
  • przyprawy (jeśli nie chcesz aby Twój chleb smakował ziołami możesz pominąć ten składnik)

Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem powinno być zrobienie zaczynu. Do miski wsyp suche drożdże, cukier oraz wlej wodę. Odstaw na około 10min do wyrośnięcia.

Do osobnej miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników wlej wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Kiedy ciasto będzie już gładkie i nie będzie miało żadnych grudek, przykryj miskę ścierką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć i nabierać objętości około 30-45min.

W międzyczasie przygotuj swoją foremkę na ciasto.

Olejem wysmaruj wszystkie boki keksówki, a następnie obsyp dokładnie bułką tartą. Dzięki tak przygotowanej formie unikniesz spalenia się chleba oraz przywarcia do blaszki.

Wyrośnięte ciasto delikatnie wymieszaj i przełóż do keksówki. Pozostaw je jeszcze na kilka dodatkowych minut, aby odpoczęło. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i przełóż do niego formę z ciastem. Chleb powinien piec się około godziny.

Upieczony chleb dokładnie ostudź. Kiedy zaczniesz kroić go kiedy będzie ciepły – zacznie się kruszyć. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!