Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk. Proste ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach.
Ciasto, które zasmakuje każdemu
Niezwykłe ciasto, które kakaowym spodem oraz wilgotnym i fantastycznie wilgotnym twarogiem, zachwyci każdego. Przygotowanie go jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu.
Jesteś smakoszem ciast i chcesz uzyskać wyborne efekty bez dużego nakładu pracy? Nie zastanawiaj się, ten przepis będzie idealny dla ciebie!
Składniki
Do przyrządzenia tego ciasta, będziesz potrzebować:
- 300 g mąki
- 250 g masła
- 300 g cukru pudru
- proszek do pieczenia
- 4 żółtka i białka
- cukier wanilinowy
- 700 g twarogu
- 4 łyżki kakao
Sposób przygotowania
Do miski dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, 3 żółtka oraz kakao i wyrabiaj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie otrzymane ciasto podziel na dwie części. Każdą oddzielnie owiń w folię i przełóż do lodówki na 30 minut.
Twaróg pokrusz na drobne kawałki, dodaj do niego 150g cukru pudru, żółtka i cukier wanilinowy. Według uznania na tym etapie możesz dodać również odrobinę startej skórki z cytryny, która nada ciastu niezwykłego aromatu.
Następnie ubij białka na sztywną masę i dodaj delikatnie szpatułką do wcześniej przygotowane twarogu.
Na koniec, wysoką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyciągnij ciasto z lodówki. Jedną z dwóch części odwiń z folii, rozwałkuj bądź porwij na mniejsze kawałki i wyściel nimi dno blaszki, tak aby nie pozostały puste przestrzenie.
Następnie wyłóż to masą twarogową, a potem drugą część ciasta, które na tym etapie można zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Włóż do piekarnika i piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni, zgodnie z zasadą suchego patyczka.
Comments are closed.