Ptasie mleczko – ciasto bez pieczenia. Pyszne, jak zawsze i szybko, jak nigdy wcześniej.
Któż z nas potrafi oprzeć się smakowi ptasiego mleczka? No właśnie.
Czyż nie wspaniale byłoby przygotować solidną porcję tego pysznego deseru dla całej rodziny? Sprawdź mój sposób na to, aby wyszło pyszne, jak zawsze i szybko, jak nigdy wcześniej!
Składniki:
- Białka jaj (4 szt.);
- Cukier (4 łyżki);
- Kwasek cytrynowy (1 łyżeczka);
- Żelatyna (12g);
- Woda (260ml);
- Gorzka czekolada (100g);
- Masło (50g);
Przygotowanie:
Pierw rozpuszczamy żelatynę w szklance wody i pozostawiamy ją na godzinę. Ubijamy białka na puszystą pianę. Przygotowujemy syrop cukrowy (4 łyżki cukru + 4 łyżki wody, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut), po czym dodajemy go do ubijanego białka wraz z kwaskiem cytrynowym. Ubijamy w dalszym ciągu.
Podgrzewamy rozpuszczoną żelatynę, lecz nie gotujemy jej, po czym wlewamy ją do białek cienkim strumieniem, wciąż ubijając w między czasie. Następnie rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Wlewamy masę czekoladową do formy i odstawiamy ją na 15 minut do lodówki.
Comments are closed.