Oryginalne pieczone klopsiki z mięsa mielonego z twarogiem – Takich kotletów na pewno jeszcze nie jadłaś.
Oryginalne pieczone klopsiki z mięsa mielonego z twarogiem
Takich kotletów na pewno jeszcze nie jadłeś. Nie są smażone, tylko pieczone w piekarniku. Do tego wszystkiego mają w swoim składzie twaróg.
Klopsiki – składniki:
- mięso mielone – 500 g,
- tarta bułka – 50g,
- twaróg – 200 g,
- cebula – 2 sztuki,
- jajka- 2 sztuki,
- woda – około 50 ml,
- sól – 1 łyżeczka,
- czarny pieprz świeżo zmielony,
- czosnek – 2 ząbki.
Sos – składniki:
- masło – 30 g,
- mąka pszenna – 30 g,
- wrzątek – 200 ml,
- czarny pieprz świeżo zmielony,
- kwaśna śmietana – 150 g.
Przygotowanie:
Przygotuj miskę, włóż do niej mięso, jajka, sól i pieprz. Przeciśnij przez praskę czosnek. Zetrzyj na tarce cebulę i dodaj do masy mięsnej. Następnie dołóż twaróg i wszystko zmiksuj. W drugiej misce zalej wodą bułkę tartą. Połącz zawartość obu misek. Posmaruj olejem blaszkę.
Formuj z masy mięsnej klopsiki w wielkości, jaką preferujesz i układaj je na blaszce. Blaszkę włóż do nagrzanego do 180ºC piekarnika, Piecz przez 30-35 minut. Jak klopsiki będą bardzo duże możesz trochę wydłużyć czas pieczenia, by w środku nie były surowe.
Jak klopsiki będą się piec w piekarniku, przygotuj sos. Na początku rozpuść w rondelku masło. Dodaj do niego mąkę i porządnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty przez cały czas mieszając. Gdy mąka zacznie nabierać koloru brązowego, wlej wrzącą wodę. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Trzepaczką bądź mikserem wymieszaj wszystko. Sos gotowy.
Comments are closed.