Oryginalne pieczone klopsiki z mięsa mielonego z twarogiem – Takich kotletów na pewno jeszcze nie jadłaś.

Oryginalne pieczone klopsiki z mięsa mielonego z twarogiem

Takich kotletów na pewno jeszcze nie jadłeś. Nie są smażone, tylko pieczone w piekarniku. Do tego wszystkiego mają w swoim składzie twaróg.

Klopsiki – składniki:

  • mięso mielone – 500 g,
  • tarta bułka – 50g,
  • twaróg – 200 g,
  • cebula – 2 sztuki,
  • jajka- 2 sztuki,
  • woda – około 50 ml,
  • sól – 1 łyżeczka,
  • czarny pieprz świeżo zmielony,
  • czosnek – 2 ząbki.

Sos – składniki:

  • masło – 30 g,
  • mąka pszenna – 30 g,
  • wrzątek – 200 ml,
  • czarny pieprz świeżo zmielony,
  • kwaśna śmietana – 150 g.

Przygotowanie:

Przygotuj miskę, włóż do niej mięso, jajka, sól i pieprz. Przeciśnij przez praskę czosnek. Zetrzyj na tarce cebulę i dodaj do masy mięsnej. Następnie dołóż twaróg i wszystko zmiksuj.  W drugiej misce zalej wodą bułkę tartą. Połącz zawartość obu misek. Posmaruj olejem blaszkę.

Formuj z masy mięsnej klopsiki w wielkości, jaką preferujesz i układaj je na blaszce. Blaszkę włóż do nagrzanego do 180ºC piekarnika, Piecz przez 30-35 minut. Jak klopsiki będą bardzo duże możesz trochę wydłużyć czas pieczenia, by w środku nie były surowe.

Jak klopsiki będą się piec w piekarniku, przygotuj sos. Na początku rozpuść w rondelku masło. Dodaj do niego mąkę i porządnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty przez cały czas mieszając. Gdy mąka zacznie nabierać koloru brązowego, wlej wrzącą wodę. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Trzepaczką bądź mikserem wymieszaj wszystko. Sos gotowy.

Klopsiki można serwować z ziemniakami, kopytkami, ryżem lub kaszą. Zawsze sprawdzi się ulubiona surówka, czy ogórek kiszony.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!