Zaskocz rodzinę tą pyszną babką z dżemem – przepis dla początkujących, każdemu się uda

Bardzo proste i łatwe do wykonania ciasto, które idealnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty.

Jako nadzienie może posłużyć dowolny ulubiony dżem – niezależnie, czy użyjesz wiśni, truskawek, malin, jabłek czy innych owoców, babka będzie przepyszna.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 170 g cukru
  • 150 g ulubionego dżemu lub marmolady
  • 3 jajka, białka i żółtka osobno
  • 10 g proszku do pieczenia (ok. 2 łyżeczki)
  • 40 ml oleju słonecznikowego
  • Wanilia – do smaku, wg uznania
  • Szczypta soli

Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj śmietanę (jogurt), olej i wanilię. Delikatnie wymieszaj. Przesiej do tych składników mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz ostrożnie wymieszaj całość. Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszaj ją delikatnie z pozostałymi składnikami – ważne, by mieszać łyżką od góry do dołu.

Formę do babki posmaruj tłuszczem i posyp mąką, bułką tartą lub kaszą manną. Rozprowadź w niej połowę ciasta. Następnie ułóż warstwę dżemu/marmolady i przykryj pozostałym ciastem. Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 40 minut. Upieczoną babkę delikatnie wyjmij z blaszki. Przed podaniem posyp ją cukrem pudrem.

Pyszna domowa babka z dżemem jest gotowa! Smacznego! Wskazówka: Przed pieczeniem można podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao, by urozmaicić wygląd i smak babki.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!