Zaskocz rodzinę tą pyszną babką z dżemem – przepis dla początkujących, każdemu się uda
Bardzo proste i łatwe do wykonania ciasto, które idealnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty.
Jako nadzienie może posłużyć dowolny ulubiony dżem – niezależnie, czy użyjesz wiśni, truskawek, malin, jabłek czy innych owoców, babka będzie przepyszna.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- 170 g cukru
- 150 g ulubionego dżemu lub marmolady
- 3 jajka, białka i żółtka osobno
- 10 g proszku do pieczenia (ok. 2 łyżeczki)
- 40 ml oleju słonecznikowego
- Wanilia – do smaku, wg uznania
- Szczypta soli
Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj śmietanę (jogurt), olej i wanilię. Delikatnie wymieszaj. Przesiej do tych składników mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz ostrożnie wymieszaj całość. Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszaj ją delikatnie z pozostałymi składnikami – ważne, by mieszać łyżką od góry do dołu.
Formę do babki posmaruj tłuszczem i posyp mąką, bułką tartą lub kaszą manną. Rozprowadź w niej połowę ciasta. Następnie ułóż warstwę dżemu/marmolady i przykryj pozostałym ciastem. Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 40 minut. Upieczoną babkę delikatnie wyjmij z blaszki. Przed podaniem posyp ją cukrem pudrem.
Comments are closed.