Ten przepis na krem to sekret najlepszego kremu paryskiego. Ma on niesamowity smak i zachowuje swój kształt.
Dzięki temu przepisowi uzyskasz pyszny krem paryski, taki, jaki można znaleźć w cukierni.
Jest on lekki i puszysty. Krem ten doskonale nadaje się do dekorowania, nakładania warstw i sklejania różnych elementów. W tym przepisie pokażemy dwa sposoby przygotowania kremu. Drugi z nich wymaga tylko dwóch składników. Przepis został opracowany przez szefa kuchni cukierniczej.
Krem cukierniczy paryski (metoda I)
Składniki:
- 250 ml zagęszczonego kremu (min. 33%)
- 300g cukru pudru
- 300g masła w kostkach
- 150g kakao
Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietankę należy przelać do teflonowego lub grubszego garnka. Do garnka dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Dobrze wymieszać. Pozostawić śmietanę z cukrem do zagotowania na około 7 minut, a następnie schłodzić do temperatury około 115 stopni.
Gdy zegar odmierza czas, wyłącz ogień i dodaj kakao. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Wmieszaj masło, a następnie ponownie wymieszaj. Gdy krem będzie już chłodny, umieść go w lodówce, aby się schłodził. Najlepiej jest schłodzić go przez noc. Następnego dnia trzeba będzie go ubić i będzie gotowy do nakładania.
Krem paryski cukierniczy (metoda II)
Składniki:
- 250 ml zagęszczonej śmietany (min. 33%)
- 100 g czekolady
Sposób przygotowania:
Dodaj śmietankę do małego rondelka. Wymieszaj śmietankę i czekoladę, aż się rozpuszczą. Następnie podgrzej śmietankę, nie mieszając. Gdy śmietanka się zagotuje, zdejmij rondel z ognia. Odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę na noc do lodówki. Następnego dnia ubić śmietanę przez kilka sekund. Gdy śmietana się ubije, jest gotowa do użycia.
Comments are closed.