Placki ziemniaczane przyrządzane w wyjątkowy sposób – niebo w gębie

Czy próbowałeś już placków ziemniaczanych? Jeśli nie, chwyć za patelnię, bo pokochasz ten smak!

Składniki:

  • Mleko – 50ml
  • Mąka – 550g
  • 400 ml kefiru (można też użyć jogurtu).
  • soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • Ziemniaki gotowane – 500g
  • Cebula – 1 duża
  • Olej roślinny – 2 łyżki stołowe
  • Masło

Jak przygotować:

Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Dodaj ciepły kefir lub jogurt, a następnie ugniataj ciasto, aby stało się elastyczne i miękkie. Przykryj miskę i pozostaw na około pół godziny. Posiekaj cebulę i usmaż ją na złoty kolor. Ugotuj ziemniaki i wymieszaj je z masłem.

Ciepłe mleko wymieszać z tłuczonymi ziemniakami, podsmażoną cebulą i połączyć. Z ciasta uformować małe kulki i rozwałkować je na grubość mniejszą niż jeden centymetr. Połóż ciasto na gorącej, suchej patelni i rozgrzej na średnim ogniu. Smażyć każdą stronę przez około 2 minuty. Najlepiej jest smażyć tylko jedną stronę dania.

Posmaruj naleśniki masłem i podawaj na gorąco. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!