Na przyjęciu każdy był nią zachwycony – Rolada mięsna domowej roboty. Sprawdź sama
Słowo „bochenek” kojarzy nam się głównie z chlebem. Jednak ten przepis będzie dotyczył bochenka… mięsa! Przepis na to nietypowe danie jest bardzo prosty. Sprawdź sam!
Składniki
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 500 g mielonej wołowiny
- sól do smaku
- czarny mielony pieprz również do smaku
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki twardego sera
- 100-150 g mozzarelli
- 1 łyżka pietruszki
Przygotowanie
Do miski wkładamy oba rodzaje mięsa i je mieszamy, dodajemy sól, posiekane pieczarki i pieprz. Następnie dodajemy starty twardy ser i posiekaną pietruszkę, po czym dokładnie mieszamy.
W kolejnym kroku tę masę kładziemy na kartce pergaminu, rozkładając masę w prostokątny kształt i umieszczając plastry mozzarelli na środku.
Następnym krokiem będzie zwinięcie krawędzi pergaminu i uformowanie ciasnego rulonu. Należy ostrożnie schować brzegi farszu, żeby ser nie wypłynął podczas pieczenia.
Tak powstały bochenek owijamy jeszcze 2-3 warstwami pergaminu i zawiązujemy końce. Bochenek pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Przygotowane danie schładzamy, zostawiając je w lodówce na 2-3 godziny.
Comments are closed.