Szybko i łatwo z zaledwie 1 jajka a piecze się tylko przez 15 minut – Słynna szarlotka z patelni, która doprowadziła cały świat do szaleństwa.
Lista składników:
- jabłka – 2 sztuki
- masło – 30 gramów
- cukier – 30 gramów
- jajko – 1 sztuka
- cukier puder – 30 gramów
- cukier wanilinowy – 8 gramów
- olej – 30 mililitrów
- jogurt naturalny – 150 mililitrów
- mąka – 140 gramów
- proszek do pieczenia – 8 gramów
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia jabłek w cienkie plasterki. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Na patelnie wykładamy plasterki jabłka, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta, które rozpoczynamy od ubicia jajek z cukrem w celu uzyskania pianki. Powstałą masę mieszamy z olejem i dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu powinna powstać jednolita masa.
Do jabłek dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie równomiernie wylewamy masę i przykrywamy patelnie pokrywką. Aby sprawdzić czy ciasto nie jest surowe, należy nakłuć je wykałaczką (gotowe nie przykleja się do wykałaczki). Ciasto przewracamy na drugą stronę za pomocą talerza i jeszcze chwile „pieczemy”.
Comments are closed.