Chleb wychodzi z tego przepisu przepysznie – Przepis na szybki i chrupiący chleb – jak z piekarni.
Ciężko sobie czasem wyobrazić podanie śniadania bez pieczywa, jednak zdarza się, że ma się już dość spożywania chleba lub bułek zakupionych w piekarni, dlatego dziś przychodzimy z przepisem na pyszny chleb, który można przygotować w każdej kuchni. To nic trudnego, a smak jest niepowtarzalny!
Kupując pieczywo, prawie zawsze jest ono smaczne, lecz niekoniecznie już tak zdrowe, jak powinno być. Jeżeli zależy nam na naszym zdrowiu i chcemy wiedzieć, co dokładnie zjadamy, warto znaleźć chwilę na upieczenie własnego bochenka chleba.
Przepis na domowy chleb (składniki na 3 bochenki)
SKŁADNIKI
- letnia woda 900 ml,
- drożdże 50 gram,
- mąka krupczatka 1 kg,
- sól 1,5 łyżki,
- cukier 3 łyżki,
- sezam 3 łyżki,
- pestki dyni 1,5 łyżki,
- otręby pszenne 1 szklanka,
- łuskany słonecznik oraz siemię lniane po 6 łyżek.
PRZYGOTOWANIE
Do dużej miski przełóż wszystkie składniki. Za pomocą rąk, mieszaj tak długo, aż uzyskasz spójną masę. Odstaw masę na 15 minut w ciepłe miejsce. Formy do pieczenia chleba nasmaruj oliwą i posyp tartą bułką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
Comments are closed.