Dziewczyny, ta marynowana cukinia to mistrzostwo smaku. Przekąska, która powala na kolana
W sezonie na cukinię bardzo łatwo dostać w sklepach te warzywa, a do tego są wyjątkowo tanie. Warto więc skorzystać z ich dobrodziejstw i wykorzystać je do stworzenia pysznych przekąsek o niewielkiej zawartości kalorii.
Ten przepis pokaże jak z łatwością marynować cukinię.Tak stworzona przekąska szybko przypadnie wszystkim do gustu.
Składniki:
- 500 g młodej, świeżej cukinii
- 70 g oleju roślinnego
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu
- około 5-6 ząbków czosnku
- świeże zioła
- zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj i obierz cukinię. W przypadku młodziutkiej – możesz pozostawić skórkę. Przygotowane warzywa potnij na cieniutkie plasterki lub w paski według swojej preferencji. W uzyskaniu idealnie cienkich plasterków może pomóc obieraczka do warzyw. Odstaw warzywa na moment, aby pozbyć się zbędnej wody.
Gdy cukinia wypuszcza wodę, zajmij się marynatą. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do niego miód wraz z olejem. Do takiej mieszaki dorzuć posiekane zioła, ocet oraz pieprz. Wszystko dokładnie zamieszaj. Wylej wodę z cukinii, porządnie ją wyciśnij i zalej marynatą. Tak przygotowaną – wstaw na 2-3 godziny do lodówki i gotowe!
Comments are closed.